Vláda chystá rozsiahlu legislatívu na posilnenie legálnej migrácie na Slovensko. Dôraz chce klásť na Ukrajincov

18. schôdza vlády SR Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas príchodu na 18. zasadnutie vlády SR 22. februára 2024 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Zmena vedenia Slovenskej informačnej služby, vojna na Ukrajine, kauza Kuciak ale aj posilnenie príchodu zamestnancov zo zahraničia na Slovensko. To sú len niektoré z tém, ktorých sa premiér Robert Fico dotkol v relácii verejnoprávneho telerozhlasu Sobotné dialógy.

Premiér Robert Fico (Smer) deklaroval, že zmenu vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS) vyrieši zákonne a demokraticky. Postup viac nešpecifikoval. Zopakoval, že do desiatich dní bude mať tajná služba nové vedenie na základe výsledkov parlamentných volieb.

„Môžem garantovať, že SIS bude mať do desiatich dní vedenie, ktoré bude zodpovedať výsledkom parlamentných volieb. To je základ, to je celé. A bude to podľa zákona, demokratické, všetko, ako má byť,“ vyhlásil premiér.

„My vládneme a my musíme mať nášho riaditeľa Slovenskej informačnej služby,“ povedal politik reagujúc na námietky opozície, že koalícia chce mať na tomto poste svojho človeka.

Podľa Fica je blízkosť vedenia SIS a tej-ktorej vlády štandardná a rečnícky sa pýtal, či má, naopak, menovať človeka, ktorého chcú v čele tajných vidieť opozičné strany PS alebo KDH.

Pripomeňme, že vláda vo štvrtok upravila štatút SIS a Gašpar by tak mohol riadiť službu aj bez súhlasu prezidentky Zuzany Čaputovej. Hlava štátu pred niekoľkými dňami uviedla, že nového riaditeľa tejto inštitúcie môže menovať aj jej nástupca.

O zmene štatútu SIS má v utorok mimoriadne rokovať Osobitný kontrolný výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS. Zvolala ho jeho predsedníčka Mária Kolíková (SaS).

„Zvolala som mimoriadne zasadnutie Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS na utorok 27. 2. o 12.00 h s jediným bodom programu, a to je zmena štatútu SIS, ktorá bola dnes schválená vládou. Štatút rieši aj riadenie SIS, preto akékoľvek jeho zmeny je potrebné posúdiť z hľadiska zákonnosti a ústavnosti,“ povedala vo štvrtok Kolíková.

Slovania sa zabíjajú a Západ to podporuje

Premiér hovoril aj o vojne na Ukrajine, ktorá trvá presne dva roky. Trval na svojich starších vyhláseniach o tom, že konflikt nemá vojenské riešenie. „Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia, môže niekto poraziť v konvenčnej vojne,“ podotkol premiér. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli.

Ocenil tiež nedávne rozhodnutie nemeckej vlády, ktorá na Ukrajinu odmietla dodať riadené strely Taurus, ktoré by boli schopné zasiahnuť ruské územie. Bundestag tak urobil v obave z eskalácie vojny.

Za základnú poučku prebiehajúceho konfliktu označil to, že „Slovania sa zabíjajú a Západ to podporuje“. Sľúbil, že ak bude predsedom vlády, bude vetovať vstup nášho východného suseda do NATO. EÚ by takisto podľa neho namiesto „plánu vojny“ a nenávisti voči Rusku mala poskytnúť „plán mieru“.

Zdôraznil však, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu bol porušením medzinárodného práva a tvrdí, že problémy sa týmto spôsobom neriešia.

Chce, aby sa hľadala dohoda tak, aby sa na jednej strane rešpektovali požiadavky Ukrajiny a na druhej by sa dali bezpečnostné záruky Rusku. „Tlačme obidve bojujúce strany – aj Ukrajinu, aj Rusko – do prímeria,“ uviedol s tým, že konflikt nemôže viac eskalovať.

Nie je migrácia ako migrácia

Avizoval tiež, že na výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach plánujú rokovať o urýchlení zapojenia cudzincov v slovenskom priemysle. Nášmu hospodárstvu údajne chýba až 100-tisíc pracovníkov.

Vláda podľa neho chystá rozsiahly legislatívny balík na posilnenie legálnej migrácie na Slovensko. „Chceme sa dohodnúť na tom, že pripravujeme mnoho zákonov, inštitucionálnych, finančných nástrojov, ktoré majú pomôcť urýchliť umiestnenie človeka zo zahraničia,“ povedal.

Vítaní sú u nás podľa šéfa Smeru predovšetkým Ukrajinci, pričom zdôraznil jazykovú a kultúrnu blízkosť medzi oboma národmi. „Prosím verejnosť, aby rozlišovala medzi legálnou a nelegálnou migráciou,“ zdôraznil politik v rádiu. Podľa Fica sú títo ľudia, ktorí prišli na Slovensko, kategóriou, s „ktorou chceme nepochybne pracovať“.

Skritizoval aj nový migračný pakt, ktorý dáva členským štátom EÚ na výber medzi prijímaním nelegálnych migrantov a platením pokuty vo výške 20-tisíc eur do spoločného fondu.

Fico nechce nechať „zdochnúť“ našich farmárov

Témou boli aj aktuálne protesty farmárov, ktorým okrem iného prekážajú uvoľnené podmienky pre dovoz agrokomodít. „Ja nenechám kvôli Ukrajine zdochnúť slovenských poľnohospodárov,“ povedal a dodal, že tomuto štátu nie sme schopní konkurovať, napríklad aj pre omnoho nižšie ekologické štandardy ako na Slovensku.

Na obmedzení dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny podľa premiéra panuje zhoda vo viacerých štátoch východnej Európy, najmä tých, ktoré s ňou susedia.

Nové verzie v kauze Kuciak

Polícia by podľa jeho mienky mala vyšetriť aj ďalšie verzie týkajúce sa vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Skonštatoval, že vražda bola poprava, a odmieta zneužívanie smrti mladých ľudí na politické ciele.

„Verím, že keď urobíme poriadok na Národnej kriminálnej agentúre a Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musia sa vrátiť policajti k verziám, ktoré neboli vôbec prešetrované, teda kto vlastne za tým je,“ povedal premiér.

Zopakoval, že pri vyšetrovaní boli viaceré varianty týkajúce sa objednávateľa a motívu. Pýta sa, prečo ich polícia nevyšetrovala. Myslí si, že za uplynulé tri roky vedeniu krajiny vyhovovala verzia, že za vraždou stála Ficova vláda. Hovorí o politickom zneužívaní vraždy mladých ľudí.

Premiér sa vyjadril aj k novele Trestného zákona. Ak Ústavný súd SR povie, že v niektorých častiach nie je v súlade s ústavou, vláda je podľa neho pripravená to opraviť. „Pokiaľ ide o ÚŠP, jeho zrušenie, čo to má spoločné s ústavou? Absolútne nič,“ skonštatoval. Opätovne kritizoval aj postoj prezidentky Zuzany Čaputovej. Trvá na tom, že vláda postupuje zákonne.

(tasr/tod)



Ďalšie články