Rodičia, kam s deťmi počas jarných prázdnin? Prinášame vám zopár zaujímavých tipov

Jarné prázdniny sú tu a s nimi príležitosť pre rodiny tráviť čas spoločne. Prešovský kraj so svojou bohatou históriou, fascinujúcou kultúrou a nádhernou prírodou ponúka množstvo príležitostí na nezabudnuteľné výlety.

family-6228275_1280 Tipy na výlet v Prešovskom kraji, ilustračné foto Foto: pixabay.com

Či už hľadáte dobrodružstvo v prírode, pútavé historické atrakcie alebo kultúrne zážitky, nájdete tu všetko. Predstavujeme vám zopár tipov na výlety, ktoré sú ako stvorené pre rodiny.

Spišský hrad
Spišský hrad, často nazývaný Perla Spiša, patrí k najväčším hradným komplexom v Európe a je neodmysliteľnou súčasťou histórie Prešovského kraja. Ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu a fascinujúce výstavy, ktoré predstavujú život v stredoveku.

Deti budú nadšené z možnosti preskúmať starobylé múry a podzemné priestory hradu, zatiaľ čo dospelí ocenia jeho historický význam. Hrad je nielen pamiatkou UNESCO, ale aj miestom plným príbehov o rytieroch, princeznách a dobyvateľoch.

Spišský hrad Foto: FB Turistika – Slovenský raj

Dobšinská ľadová jaskyňa
Aj keď sa Dobšinská ľadová jaskyňa nachádza na hranici Prešovského kraja, je príliš nádherná na to, aby sme ju vynechali. Je domovom oslnivých ľadových útvarov, ktoré vznikali stovky rokov. Vďaka svojej jedinečnosti je taktiež súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Dobšinská ľadová jaskyňa Foto: unesconadosah.sk

Prehliadka jaskyne je dobrodružnou výpravou do sveta večného ľadu, kde deti aj dospelí môžu obdivovať prírodné krásy, ktoré sa nedajú nájsť nikde inde na Slovensku.

Bardejov a jeho historické centrum
Mesto Bardejov, známe svojím dobre zachovaným stredovekým centrom, je skutočný klenot Prešovského kraja. Jeho námestie, obklopené gotickými a renesančnými stavbami, je ako živá učebnica histórie.

Rodiny môžu spoločne objavovať krásu Baziliky sv. Egídia, starobylé mestské hradby a mnoho malých úzkych uličiek plných príbehov. Návšteva Bardejova je ako cesta časom, ktorá ponúka vzdelávacie zážitky pre deti aj dospelých.

Vihorlatské múzeum v Humennom
Vihorlatské múzeum v Humennom je ideálne miesto pre rodiny, ktoré sa chcú dozvedieť viac o prírode a histórii regiónu.

S expozíciami venovanými geológii, biológii a etnografii ponúka komplexný pohľad na to, ako sa región vyvíjal po stáročia. Deti sú fascinované modelmi dinosaurov a tradičnými ľudovými krojmi, zatiaľ čo dospelí ocenia bohatú historickú a kultúrnu výstavu.

Solivar v Prešove
Solivar v Prešove je jedna z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku. Tento historický soľný ťažobný komplex ponúka unikátny pohľad na spôsoby, akými sa soľ ťažila a spracovávala v minulosti. Návštevníci môžu vidieť staré soľné dielne, evaporáciu soľanky a dozvedieť sa o histórii ťažby soli v regióne. 

Národný park Poloniny
Pre rodiny, ktoré majú rady prírodu a outdoorové aktivity, je Národný park Poloniny skvelá voľba. Tento park ponúka nádherné výhľady, čistú prírodu a unikátne možnosti na turistiku vrátane možnosti vidieť zachované bukové pralesy, ktoré sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. 

(kol)