Zelenskyj rokoval so saudskoarabským korunným princom o mierovom pláne Ukrajiny

Prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok do Saudskej Arábie, kde rokoval o ukrajinskom mierovom pláne s korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Poďakoval mu za jeho "cenné rady" pri hľadaní spôsobov na implementáciu mierového plánu.

„Hlava (ukrajinského) štátu poukázala predovšetkým na úsilie Saudskej Arábie pomôcť nastoliť spravodlivý mier na Ukrajine,“ informovala Zelenského kancelária na svojej oficiálnej webstránke. „Vedenie Saudskej Arábii môže pomôcť nájsť spravodlivé riešenie,“ dodala.

Ukrajinský prezident rokoval so saudskoarabským korunným princom aj o mierovom samite, ktorý sa má tento rok konať vo Švajčiarsku. Obaja lídri okrem toho rokovali aj o možných krokoch na skutočné nastolenie bezpečnosti pre Ukrajinu, Európu a svet. „Máme rovnaký záujem na zaisťovaní globálnej stability,“ uviedol Zelenskyj.

Muhammad bin Salmán počas rokovaní podľa saudskoarabskej štátnej tlačovej agentúry potvrdil, že jeho krajina podporuje všetky medzinárodné snahy zamerané na vyriešenie ukrajinsko-ruskej krízy.

Ukrajinský mierový plán požaduje stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny a uznanie ukrajinských hraníc tak, ako boli vytýčené pri rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac