Ambulantní lekári sú nespokojní s pridelenými peniazmi. Avizujú viac poplatkov a rušenie zmlúv s poisťovňami

V Revúcej chýbal stály kardiológ, novú ambulanciu zriadil a vybavil BBSK Špecialista Alexander Bohó. Ilusračné foto: Lukáš Mužla/TASR

Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, veľká časť súkromných lekárov zavedie od apríla plošné poplatky.

Začiatkom februára predložilo ministerstvo zdravotníctva do medzirezortného pripomienkového konania vyhlášku, ako tento rok prerozdelí vyše 900-miliónový rozpočet medzi jednotlivé typy poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Vyhlášku skritizovali zdravotné poisťovne aj zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Nemocnice síce dostali zvýšenie o dvadsať percent (vyše 2,6 miliardy eur), ale majú dlhy takmer miliardu eur. Ešte horšie sú na tom ambulancie, ktoré dostali len šesťpercentné zvýšenie, hoci priemerná inflácia za minulý rok dosiahla 10,5 percenta.

Slovenská lekárska komora konštatuje, že zvyšovanie cien energií a rast všetkých ostatných nákladov doslova likviduje ambulancie.

„Nemôžeme súhlasiť s objemom zdrojov určených pre ambulantný sektor. Návrh vyhlášky, aplikujúc ho do zmluvných vzťahov so zdravotnými poisťovňami, bude pre ambulantný sektor v roku 2024 v praxi znamenať, že zdravotné poisťovne ponúknu poskytovateľom minimálne zvýšenie, respektíve neponúknu žiadne zvýšenie. Nie je vylúčená situácia, že dôjde aj k zníženiu úhrad,“ upozornila Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa poznamenala, že nedostatočné zdroje vytvárajú neprimeraný tlak. „Návrh vyhlášky núti Union hradiť výdavky za ústavnú zdravotnú starostlivosť, ktorú naši poistenci v takej miere nečerpajú, a, naopak, neumožňuje nám platiť za ten typ ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorú naši poistenci potrebujú a čerpajú vo vyššej miere,“ vysvetlila.

Reprofoto: MZ SR

Pribudnú ordinácie, v ktorých si pacient zaplatí za všetko

Marián Šóth z Asociácie súkromných lekárov hovorí, že výsledná situácia nebude zlá len regionálne, ale plošne na celom Slovensku. „Rozdiel medzi veľkými mestami a vidiekom bude iba v tom, že v mestách budú ambulantní špecialisti nezmluvní a budú poskytovať zdravotnú starostlivosť iba na plnú úhradu pacienta,“ hovorí Šóth.

To znamená, že ambulancie nepodpíšu dodatky o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnými poisťovňami. Prevádzky tak ostanú činné, ale pacienti si budú musieť za všetko platiť priamo sami. 

Výsledná suma bude závisieť od toho, o akú odbornosť by išlo a o aký náročný výkon. Čím drahšie prístroje lekár využíva a čím viac materiálu na vyšetrenie spotrebuje, o to hlbšie si načrie pacient do peňaženky.

Marián Šóth. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zatváranie ordinácií

Okrem toho Šóth očakáva veľký exodus lekárov, a to najmä tých, ktorí pracujú súčasne v nemocnici a pár hodín aj ordinujú v ambulancii. „Majú svoj relatívne slušný príjem a v nemocnici nemajú žiadne nadpovinnosti – ekonomické, právne, logistické,“ vymenúva dôvody.

Nevedno, aký počet lekárov sedí na dvoch stoličkách, lebo tieto údaje nemá NCZI a nemajú ich ani zdravotné poisťovne. Nemôžeme preto ani predpokladať, aký počet lekárov môže takto skončiť „podnikanie“.

Výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová vysvetľuje, že nemocniční zdravotníci majú vďaka minuloročnému skokovému zvýšeniu a platovému automatu svoje platy zastabilizované. „Toto sa v predchádzajúcich obdobiach v ambulantnom sektore napriek opakovaným sľubom nestalo a tento rozdiel sa každý rok ešte prehlbuje,“ poznamenala.

Keďže bolo opätovne avizované zvyšovanie platov nemocničných zdravotnch sestier, ordináciám hrozí odliv personálu. „Bez zdravotnej sestry nemôžeme podľa zákona prevádzkovať ambulanciu, takže hrozí zatváranie ambulancií bez náhrady,“ pripúšťa aj Trenčanská Bedušová.

Šóth dodáva, že firmy a korporácie (v iných odvetviach) rozhodujú o finančných zdrojoch a plánoch na viaceré roky, zatiaľ čo ambulancie nevedia ani to, či si môžu tento rok dovoliť nové prístroje, priestory alebo pracovnú silu.

Nový katalóg výkonov sa dotkne len niektorých špecialistov

Ministerstvo upokojuje, že súkromným lekárom dá ešte sto miliónov eur. Tí oponujú, že tieto peniaze sú určené na nový cenník výkonov – teda na novú definíciu výkonov a ich nové nacenenie.

V súčasnosti zdravotné poisťovne preplácajú lekárom výkony podľa cenníka, ktorý je starý vyše desaťročie a nezohľadňuje, koľko lekárov výkon skutočne stojí.

Nový cenník by mal začať platiť od júla tohto roku, ale ide o pilotný projekt. Dotkne sa len niektorých podfinancovaných špecializácií – ešte nevedno ktorých. „Domácej zdravotnej starostlivosti, psychológov, gynekológov či všeobecných lekárov a primárnych pediatrov sa to nedotkne. Takže ide skôr o marketingový ťah než skutočnú podporu,“ hodnotí Šóth.

Trenčanská Bedušová dodáva, že týchto sto miliónov eur treba najskôr ušetriť. Už dnes sú podľa nej náznaky, že sa to nepodarí v plnom rozsahu.

Obáva sa tiež toho, že konsolidačné opatrenia, ktorými ministerstvo dostalo do rozpočtu o stovky miliónov eur viac, sa dotkli aj súkromných poskytovateľov, lebo tí platia viac na odvodoch aj zdaňovaní dividend.

„Máme vážne obavy, či konsolidačné opatrenia nebudú mať taký negatívny dosah na celú ekonomiku štátu, že k predikovanému zvýšeniu a výberu prostriedkov vôbec nedôjde. Historicky sa ukazuje, že pri vyšších odvodoch majú ľudia skôr tendenciu optimalizovať a riešiť veci inak, takže očakávané zvýšenie sa nedostaví,“ varuje.

Ilustračné foto: Dano Veselský/TASR

Avizujú aj poplatky

Keďže cenník je neaktuálny a lekári si ho nesmú sami zvýšiť, niektorí z nich si finančne prilepšujú svojsky. Za výkony, ktoré nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, si pýtajú poplatky, ktoré nemajú v oficiálnych cenníkoch.

Celému procesu chýba transparentnosť. Jednotliví lekári si za rovnaký zdravotný výkon pýtajú aj o desiatky eur viac, iní ho robia zadarmo. 

Asociácia súkromných lekárov upozorňuje, že ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, súkromní lekári zavedú od apríla plošné poplatky. Nepôjde o jednotnú akciu Asociácie súkromných lekárov, každý lekár si ich určí sám podľa špecializácie a potrieb.

Zvyšovaniu poplatkov sa nevyhneme ani podľa Trenčanskej Bedušovej. Výber nelegálnych poplatkov napríklad za spravovanie zdravotnej dokumentácie či prijatie medzi pacientov však nepovažuje za dobrý.

Priestor na priplatenie vidí inde. „Ak chcete liečbu hodnú 21. storočia, platíte si za výkon, ktorý dnes nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Toto nie je poplatok, je to priama platba za výkon, ktorý nie je v katalógu a je absolútne legálny a korektný. V najväčšej miere budú podľa mňa narastať práve ceny výkonov hradené priamou platbou pacientov. Dnes už sa pri vyšetrení v ordinácii takmer nestane, aby ste na takýto výkon nenatrafili,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka ZAP.

Tému nelegálnych poplatkov chce ministerka za účasti samosprávnych krajov skontrolovať a zároveň presnými pravidlami stopnúť. 

Ministerstvo v tejto súvislosti zrejme vydá vyhlášku, v ktorej určí, za čo môžu poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vyberať poplatky (presný zoznam výkonov). A to buď ako pevnú sumu, alebo maximálnu výšku poplatku za daný úkon. Zrejme aj presne stanoví, ktoré výkony ostanú bezplatné.


Ďalšie články