Slovensko zrejme ostane bez protivzdušnej obrany. Podľa Fica taliansky systém Mamba odchádza

Taliansky prezident Sergio Mattarella na dvojdòovej návšteve Slovenska Taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba. Foto: Michal Svítok/TASR

Premiér Robert Fico v sobotu na sociálnej sieti uviedol, že od talianskej vlády dostal avízo, že z nášho územia stiahne systém protivzdušnej obrany Mamba, lebo ho potrebuje na inom mieste.

Slovensko v roku 2022 darovalo Ukrajine náš systém raketovej obrany S-300 bez toho, aby sme mali zabezpečenú vlastnú náhradu. Slovensku stále chýba vlastná protivzdušná obrana.

Zo začiatku naše nebo chránili štyri batérie systémov Patriot – dve z Nemecka, jedna z Holandska a jedna z USA. Spojenci ich postupne stiahli.

Dnešné pokrytie je iba čiastkové, zabezpečuje ho taliansky systém Mamba umiestnený na vojenskej základni v Kuchyni pri Malackách. SAMP/T má dostrel okolo sto kilometrov. Znamená to, že dokáže chrániť Bratislavu, ale už nie Sliač či Košice a vôbec zvyšok krajiny.

Mohlo by vás zaujímať

Odídu aj Taliani

Minister obrany Robert Kaliňák už v januári pre Štandard uviedol, že umiestnenie talianskeho systému na našom území skončí tento rok. S talianskou stranou chcel vyrokovať predĺženie. To sa zrejme nepodarilo.

„A teraz odídu aj Taliani. Ja sa preboha pýtam, kto bude chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele,“ skonštatoval vo videu Fico.

„Vďaka predchádzajúcej vláde máme zdecimovanú armádu, nemáme žiadne silové prostriedky na riešenie konfliktov. Za takýchto okolností je našou jedinou zbraňou dôsledné dodržiavanie medzinárodného práva a výkon suverénnej slovenskej zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany. Samozrejme, pri plnom rešpektovaní našich záväzkov vyplývajúcich z nášho členstva v medzinárodných svetových organizáciách,“ povedal premiér.

Podľa zdrojov Štandardu sa vedelo, že je nepravdepodobné, aby Mamba ostala na našom území aj po februári 2024.

Ministerstvo obrany sme oslovili s otázkou, či už vyrokovalo náhradu za systém taliansky Systém SAMP/T, článok budeme aktualizovať.  

Kaliňák chcel Patrioty

Kaliňák koncom januára začal v médiách hovoriť, že chce od Američanov kúpiť systémy Patriot.

Na ich obstaranie by rád využil 700-miliónovú zľavu od USA, ktorú sme dostali za darovanie migov Ukrajine a ktorá mala platiť na nákup bojových vrtuľníkov Viper. Vipery sú podľa ministra útočné zbrane a sú „čerešničkou na torte, ale my nemáme tú tortu“. 

Hoci sa minister momentálne nachádza za veľkou mlákou a dokonca sa stretol so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom, ani jedna zo strán v tlačovej správe neuviedla, že rokovali o nákupoch Patriotov.

Štandard však poukázal na to, že nákup Patriotov by sme si pravdepodobne nemohli finančne dovoliť. Štyri potrebné batérie totiž stoja asi 4 miliardy eur, čo je zhruba dvojnásobok obranného rozpočtu Slovenska na celý rok.

Vlastné stíhačky tiež tak skoro mať nebudeme

Slovensku pri ochrane vzdušného priestoru pomáhajú aj stíhačky z Českej a Poľskej republiky. Vlastné migy sme totiž odovzdali Ukrajine.

Slovensko si v piatok v Spojených štátoch prevzalo prvé dve stíhačky F-16. Celkovo by naše ozbrojené sily mali v priebehu nasledovných rokov dostať 14 až 18 kusov.

Robert Kaliňák a generálny manažér Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez deklarovali, že dodaním týchto lietadiel sa pre Slovensko začne nová éra jeho nadzvukového letectva. 

Problémom ale zostáva, že stroje zatiaľ nemajú u nás kde pristávať. Letisko Sliač nestíhame podľa Kaliňáka ani tento rok zrekonštruovať a letisko v Kuchyni nevyhovuje svojou polohou, lebo by dochádzalo ku kríženiu koridorov civilných letísk vo Viedni a v Bratislave. 


Ďalšie články