Katalánska senzácia: Čo je za úspechom Girony

La Liga EA Sports: Girona FC v Rayo Vallecano Savinho z FC Girona. Foto: Profimedia.sk

Až 47 percent akcií klubu Girony vlastní City Football Group so sídlom v Abu Dhabí, jej 81-percentným vlastníkom je šejk Mansúr, do portfólia mu dnes patrí 13 klubov na čele s Manchestrom City. O peniaze až tak nejde, keďže Girona má rozpočet iba 52 miliónov eur, čo je šiesty najnižší v španielskej lige. Píše Marcel Merčiak.

Z času na čas priletí vo veľkom futbale kométa, ktorá ožiari klubovú oblohu. Jedno takéto nové, senzačné mužstvo hrá v španielskej lige. Očakával sa od neho boj o záchranu, 12 kôl pred koncom La Ligy má na dosah účasť v Lige majstrov.

Girona je 100-tisícové katalánske mesto, asi 100 kilometrov severovýchodne od Barcelony. Známe bolo športovým fanúšikom vďaka basketbalu. Ženský klub sa stal dvakrát majstrom Španielska a mužský, ktorý pred desiatimi rokmi založil slávny hráč Marc Gasol, mal v sezóne 2022/23 premiéru v najvyššej súťaži (a Gasol v ňom pred poldruha mesiacom ukončil kariéru).

Futbalový klub v Girone má oveľa dlhšiu tradíciu, vznikol už v roku 1930, ale väčšinu existencie sa potácal v tretej lige, alebo v ešte nižších súťažiach. Ešte na jar 1999 hrala Girona v piatej lige a na domáce zápasy chodievali dve či tri stovky divákov. V sezóne 2007/08 sa po dlhých 49 rokoch dostala do II. ligy. Provinčný klub mal ešte vyššie ambície. Na jar 2015 sa mu postup do Primery Division vyšmykol z rúk v poslednom kole po inkasovaní v 90. minúte a potom nezvládol baráž.

Girona sa dočkala o dva roky neskôr. S trénerom Pablom Machínom sa prebojovala prvýkrát do najvyššej súťaže a obsadila v nej solídne 10. miesto. V sezóne 2017/18 už zároveň fungovala pod novou riadiacou štruktúrou. Klub kúpila City Football Group (CFG) so sídlom v Abu Dhabí, ktorej 81-percentným vlastníkom je šejk Mansúr a do ktorej portfólia dnes patrí 13 klubov z piatich kontinentov na čele s Manchestrom City. Jeho majiteľom sa stala už v lete 2008, za štyri roky ho dotiahla na trón Premier League a za 15 rokov na vrchol klubovej Európy.

V Girone vlastnilo CFG od leta 2017 najskôr 44 percent akcií, potom sa podiel zvýšil na 47. Holding nezasahoval do riadiacich pozícií klubu. Ponechal si ľudí, ktorých práca pomohla Girone k postupu do ligy a platilo to aj v roku 2019, keď klub po dvoch sezónach vypadol. Športový riaditeľ Quique Carcel, odchovanec Barcelony, je v Girone od roku 2014. Ďalší bývalý hráč Delfí Geli, ktorý má na konte 326 ligových zápasov, sa o rok neskôr stal prezidentom a v rovnakom čase nastúpil Ignacio Mas-Braga na pozíciu výkonného riaditeľa.

Tento trojlístok dopĺňa Pere Guardiola, mladší brat Pepa Guardiolu. Aj on prišiel do Girony v roku 2015. Najskôr musel vyriešiť problémy s insolventnosťou. O dva roky neskôr sa stal akcionárom klubu (dodnes vlastní 16-percentný podiel) a od roku 2020 je predsedom predstavenstva. V rovnakom roku sa doplnila majiteľská štruktúra: bolívijsko-americký obchodník Marcelo Claure, úspešný podnikateľ v oblasti technológií, kúpil 35 percent akcií. Vo futbalovom prostredí nie je neznámou postavou: spolu s CFG vlastní najpopulárnejší klub v rodnej krajine (Club Bolívar) a v čase príchodu do Girony bol s Davidom Beckhamom a bratmi Josém a Jorgem Másovcami spolumajiteľom Interu Miami (podiel v roku 2021 predal).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami