Fico viní Fiačana z úniku rozhodnutia o trestnej novele. Vyzval ho na odchod

fico gašpar Tibor Gašpar (zľava) a Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Keby premiér Robert Fico mohol odvolať predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana z funkcie, tak to urobí. Zdôvodnil to tým, že sa rozhodnutie o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona dostalo do médií skôr ako k účastníkom konania. Premiér nevylúčil, že vláda príde s novelizáciou trestnej legislatívy, v ktorej sa sústredí na „užitočné veci“. Malo by sa tak stať už v apríli.

Medzi doručením o pozastavení účinnosti trestnej novely a samotným rozhodnutím uplynulo len niekoľko hodín a niekto z Ústavného súdu podľa Fica poskytol informácie „znepriateleným mediám“, ktoré žiadali členov vlády o vyjadrenie.

Vláda ide do nových zmien

„Takéto niečo sa nikdy v histórii rozhodovania súdu nestalo,“ vyhlásil premiér. Povedal, že keby mal právomoc, tak Fiačana odvolá. Dodal, že by sa to však nedotklo jeho pokračovania vo funkcii člena súdu. Premiér si myslí, že nový prezident republiky by mal vyvodiť voči Fiačanovi zodpovednosť.

Predseda vlády avizoval, že začínajú pracovať na novelizácii Trestného zákona. Chcú sa sústrediť na „užitočné veci, ktoré by Ústavný súd za normálnych okolností pustil“. Ako príklad sa spomínajú opatrenia na ochranu občanov pred násilníkmi.

Vládnym politikom sa tiež nepáči, že Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia o treste prepadnutia majetku. Boli totiž prípady, keď sa páchateľom bral celý majetok, hoci výška škody bola násobne menšia. Ústavný súd to označil za protiústavné ešte vlani krátko po voľbách.

 „Prečo to nenechali, oni si pozastavili účinnosť vo svojom rozhodnutí. To som v živote nevidel,“ uviedol premiér.

Terčom kritiky vlády je aj to, že sa pozastavili paragrafy, ktoré hovoria o trestných sadzbách. Kde je otázka ústavnosti o výške trestu. Ja tomu nerozumiem,“ povedal premiér a dodal, že vláda určuje trestnú politiku štátu. Pripustil však, že súd môže mať výhrady k niektorým premlčacím lehotám trestných činov.

Prezidentka Zuzana Čaputová a Ivan Fiačan. Foto: František Iván/TASR

Ústavný súd by nemal otáľať

O pozastavení účinnosti novely Trestného zákona rozhodli sudcovia v Košiciach do desiatich dní od doručenia podania od prezidentky Zuzany Čaputovej a poslancov opozície. Fico očakáva, že rovnako rýchlo by mal súd rozhodnúť aj o „merite veci“, teda o prípadnej protiústavnosti trestnej novely. „Aký to bol politický tlak, ktorý nútil Ústavný súd k takémuto rýchlemu konaniu? pýtal sa Fico.

Vyzval Ústavný súd, aby konal rýchlo. Nevylúčil, že sa do budúcnosti stanoví lehota, dokedy by mal súd rozhodnúť. „Tridsať dní je adekvátna lehota rozhodnúť o novele Trestného zákona,“ mienil vicepremiér Robert Kaliňák.

Ústavný právnik Tomáš Ľalík minulý týždeň denníku Štandard povedal, že rozhodnutie súdu predpokladá v najbližšom čase, zrejme v horizonte niekoľkých mesiacov.

Rozhodnutie súdu o pozastavení účinnosti trestnej novely sa podľa Fica zverejní v zákonnej lehote. Rezort spravodlivosti má na to 15 dní. Súd prijal uznesenie v tejto veci minulý týždeň v stredu. „V tomto bude minister spravodlivosti konať tak, ako mu stanovuje zákon,“ prízvukoval premiér.

Zopakoval svoju nedávnu kritiku, že súd pozastavil účinnosť trestnej novely ešte predtým, ako by vyšla v Zbierke zákonov. Podľa premiéra ide o prelomenie zaužívanej praxe.

Premiér poznamenal, že jeho vyjadrenia nemajú byť o spochybňovaní rozhodnutia súdu. Je spokojný, že vláda dosiahla svoj hlavný politický cieľ zadeklarovaný v Programovom vyhlásení vlády, ktorým bolo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Tá má zaniknúť k 20. marcu tohto roka.  „Dovidenia pán Lipšic, my sme dosiahli svoj cieľ,“ povedal Fico.

PS: Premiérove útoky na Ústavný súd sú neprijateľné

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka považuje za nehorázne, aby sa premiér Fico vyhrážal Ústavnému súdu. V demokratickej spoločnosti to považuje za neprijateľné. Ako poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii, ústavný súd je poslednou poistkou a garanciou našej ústavnosti a právneho štátu.

„Teraz Fico, keď nedostal, čo chcel, tak kope okolo seba a úplne neprijateľným spôsobom sa vyhráža predsedovi ústavného súdu,“ povedal Šimečka s tým, že to si nedovolil ani expremiér Vladimír Mečiar. Podľa neho je jasné, že vládna väčšina sa znovu pokúsi o novelizáciu Trestného zákona. Dodal, že PS ako súčasť opozície urobí všetko pre to, aby im to druhýkrát nevyšlo.

Poslankyňa Národnej rady Zuzana Števulová uviedla, že PS považuje rozhodnutie ÚS za správne, dôležité a odvážne. Ústavný súd SR svojím rozhodnutím podľa poslankyne NR SR Lucie Plavákovej (PS) ochránil svoju ústavnú funkciu.

SaS hovorí o útoku Fica

Opozičná SaS uviedla, že Ficove výroky sú útokom na Ústavný súd. Považuje ich za neprijateľné a absurdné. Pripomenula, že 11 z 12 sudcov bolo zvolených práve za vlády Smeru.

„Fico pol roka po voľbách nerieši nič iné, iba deštrukciu právneho štátu a sám seba,“ vyhlásil podľa agentúry TASR predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Podotkol, že Fiačan sa stal predsedom Ústavného súdu ešte za predchádzajúcej vlády Smeru. „Tlačová beseda, na ktorej premiér krajiny dlhé minúty nadával na predsedu Ústavného súdu len preto, že nekoná podľa jeho ľubovôle, bola skutočne za čiarou,“ povedal Gröhling

Kresťanskí demokrati  hovoria o kádrovaní

KDH nesúhlasí s vyhláseniami premiéra Fica, ktorému „neprináleží kádrovať predsedu Ústavného súdu  a ani ho odvolávať, či vyzývať k demisii“.

„Predpokladom fungovania štátu je to, aby každý verejný funkcionár poznal svoje miesto v systéme a konal v jeho stanovených limitoch. Ak chce premiér Fico prekryť vyhláseniami k Ústavnému súdu zlyhanie svojej vlády pri reforme trestnej politiky štátu, tak by si mal vybrať inú tému a nie pokračovať v rozklade fungujúcich inštitúcií, medzi ktoré nepochybne patrí aj Ústavný súd,“  povedal člen vedenia a expert KDH na spravodlivosť Viliam Karas.

Matovič: Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori

Predseda vlády a Smeru Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori, ktorí nemajú čo hľadať v demokratickej spoločnosti. Líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič to vyhlásil v reakcii na Ficove vyjadrenia na adresu ÚS SR a jeho predsedu Ivana Fiačana.

„Napriek tomu, že Robert Fico tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu, jeho ďalšie vyjadrenia hovoria o opaku,“ zdôraznil Matovič.

Fico okrem iného vyzval šéfa ÚS na odchod z funkcie. „Vyhráža sa predsedovi Ústavného súdu, čo je v demokratickej spoločnosti neprijateľné,“ povedal poslanec parlamentu Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Hovorí o nervozite predsedu vlády.

(su, tasr)


Ďalšie články