Matovič poslal Sulíkov plán do Mongolska, ktoré je na tom rádovo lepšie ako my

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: Dano Veselý/TASR

Konflikt medzi predsedom vlády Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom prináša nevyhnutne aj rôzne slovné „perly“. Nedávno sa o to opäť postaral premiér svojím výrokom o Mongolsku.

Matovič (OĽaNO) minulý týždeň zadal Sulíkovi (SaS) „domácu úlohu“ – aby pripravil lepší plán, pokiaľ sa mu nepáčia aktuálne návrhy protipandemických opatrení. Minister hospodárstva hodenú rukavicu prijal a dal sa podľa svojich slov do práce.

Nový prístup by podľa Sulíka bral do úvahy miestne úrovne počtu infekcií, nefungoval by teda plošne. Do istej miery by išlo o český spôsob boja s koronavírusom, akurát so zmenami prispôsobenými na Slovensko.

Matovič to však po stredajšom rokovaní vlády rázne odmietol a Sulíkov plán poslal kade ľahšie – minister ho má podľa neho radšej ponúknuť nejakej rozvojovej krajine. Neskôr konkretizoval, že predstavy sulíkovcov privítajú napríklad na Ďalekom východe.

„Keď by sme čakali, kým sa Richardovi uráči, zomrelo by ďalších dvesto-tristo ľudí. Nech sa páči, možno sú nejaké krajiny, možno Mongolsko nebude mať svoj pandemický plán, možno sa dá aj zobchodovať a niečo na tom utŕžiť,“ odkázal premiér.

Záujem asi mať nebudú

Zaujímavosťou je, že Mongolsko, krajina s niečo vyše troma miliónmi obyvateľov, je na tom, čo sa týka pandémie nového koronavírusu, neporovnateľne lepšie ako Slovensko.

V Mongolsku doteraz zaznamenali dohromady 505 prípadov ochorenia COVID-19. Nie za jeden deň, týždeň či mesiac, ale od februára tohto roku. Zároveň v krajine zatiaľ neevidujú žiadne úmrtie spôsobené koronavírusom. Aj keby išlo o významne podhodnotené čísla, stále sa to nebude dať so situáciou na Slovensku ani porovnať.

Krajina zaviedla tvrdé opatrenia už v januári, keď sa začali objavovať prvé správy o šírení vírusu v Číne. Zatvorili školy, zakázali väčšie verejné zhromaždenia či zatvorili hranice a obmedzili cezhraničné cestovanie. Vláda taktiež pripravila viacero balíkov pomoci pre ekonomiku vrátane znižovania daní či stimulov pre zamestnanosť.


Ďalšie články