Rast HDP ešte nemusí znamenať vyšší hospodársky výkon ani nárast cien akcií

V posledných dňoch vládne na akciových trhoch neistota a kolísavosť. Minulý týždeň napríklad hlavné zámorské indexy oslabli, pričom najväčší pokles zaznamenali technologické spoločnosti. Nie je to príliš prekvapujúce vzhľadom na to, že práve technologický sektor považujeme za výrazne nafúknutú bublinu biznisu umelej inteligencie (AI).

Ilustračná foto. Freepik.com Ilustračná foto. Freepik.com

Lenže z iného pohľadu je práve pokles v oblasti technológií tým, čo väčšina trhu očakáva najmenej – keďže trh má tendenciu veriť, že žiadna AI bublina neexistuje. Trh sa prikláňa k tomuto názoru aj napriek tomu, že prasknutiu bubliny vždy predchádzali neklamné znaky, ako napríklad takzvaný úzky rast, teda prudký nárast niekoľkých titulov, ktorý plne vyvažuje mierny pokles väčšiny ostatných.

Zdá sa však, že investičné nastavenie stále ešte väčšiny veľkých inštitucionálnych investorov – a to, že žiadna cenová bublina neexistuje, je v rozpore s názorom rastúceho počtu drobných investorov, ktorí s vlastnými peniazmi opúšťajú produkty kolektívneho investovania. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.