Trest za údajný rasizmus Kúdelu je vyšší ako za kop do hlavy. Česi sú pobúrení, Briti chcú doživotie

Glasgow Rangers - Slavia Praha Kamara Kúdela Fínsky stredopoliar Rangers Glen Kamara, napravo český obranca Slavie Ondřej Kúdela v hádke v odvete osemfinále Európskej ligy Glasgow Rangers - Slavia Praha v Glasgowe vo štvrtok 18. marca 2021. Foto: TASR/AP

Futbalista Slavie Praha Ondřej Kúdela pozná finálny postih za svoju údajnú rasistickú poznámku na adresu černošského hráča Glasgowu Rangers Glena Kamaru. Nezahrá si 10 zápasov. Je to podstatne viac, ako obdržal Kamara za jeho fyzickú inzultáciu či ďalší hráč Glasgowu za to, že gólmana pražského klubu v rovnako zápase kopol do hlavy. Kým českí politici nad verdiktom nechápavo krútia hlavou, z Británie počuť apely na jeho doživotné potrestanie.

Futbal je športovým odvetvím, ktoré nezriedka zapĺňa novinové titulky aj niečím iným ako samotnou hrou a jej výsledkom. Svedčí o tom aj dianie počas stretnutia českej Slavie Praha a škótskeho Glasgowu Rangers, ktoré sa uskutočnilo ešte 18. marca.

Pozornosť vo všeobecne napätom zápase pútali predovšetkým dva incidenty. Prvým bol zákrok útočníka Rangers Kemara Roofa, ktorý kopol do tváre brankára Slavie Ondřeja Kolářa, za čo si vyslúžil červenú kartu. Český gólman skončil v nemocnici so zlomeninou čelovej kosti a ďalšie stretnutia odchytal v ochrannej maske.

„Bol to najhorší faul, ktorý som na vlastné oči videl, a to som už videl mnohé. Pre mňa to bol úder ako v bojových športoch, lenže tam nemajú obuté kopačky a nie sú rozbehnutí v plnej rýchlostí,“ povedal po zápase tréner Slavie Jindřich Trpišovský.

Hráč Glasgowa Kemar Roofe kope do hlavy českého brankára Slavie Ondřeja Kolářa, za čo dostal červenú kartu. Foto: TASR/AP

Na údajnú nadávku reagoval bitkou

Druhým incidentom bola údajná rasistická nadávka, ktorú mal český hráč Ondřej Kúdela uštedriť fínskemu súperovi s africkými koreňmi v službách ostrovného veľkoklubu Glenovi Kamarovi. Kamara vypovedal, že mu slavista počas zápasu pošepkal do ucha slová: „Si skur*ená opica, vieš, že si.“ Kúdela priznal anglický vulgarizmus „f*ck guy“, avšak rasistický podtón odmietol.

Kamara reagoval rozhorčene nielen bezprostredne na trávniku, kedy arbitrovi pokrikmi „rasizmus, rasizmus“ dával najavo, čo si mal na svoju adresu vypočuť, ale ešte tvrdšie po zápase. Záložník tmavej farby pleti totiž v útrobách štadióna Glasgowu Kúdelu fyzicky napadol.

„Keď hrám, beriem to tak, že reprezentujem moju rodinu a všetkých malých čiernych chlapcov, ktorí snívajú, že budú raz hrať za svoj tím. Takže Kúdela sa nepokúsil ponížiť iba mňa, ale aj moju matku a moju rodinu. Také rasistické vyjadrenie od kohokoľvek je zlé, ale ešte odpornejšie je to od hráča, ktorý má byť profesionál,“ vyjadril sa Kamara.

Prípadom sa zaoberal aj inšpektor Európskej futbalovej únie (UEFA). Kúdelu po súboji tímov potrestal jednozápasovou stopkou za nadávku a pre Kamaru navrhol disciplinárny postih. Spor však z podstaty veci vyhodnotil ako tvrdenie proti tvrdeniu. Zložitú kauzu napokon dostala na stôl Kontrolná, etická a disciplinárna komisia UEFA. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.

Kúdela už trest pozná

Ortieľ uvedenej komisie v oboch spomenutých prípadoch je už po strede známy. Kemar Roofe, ktorý kopom do hlavy knockoutoval brankára Slavie Kolářa, vyfasoval štvorzápasový dištanc. Jeho Glasgow Rangers navyše musí zaplatiť 9-tisícovú pokutu za nevhodné správanie.

Oveľa horšie však skončil Kúdela, ktorý si kopačky neobuje až 10 stretnutí a príde tým o možnosť účinkovať na majstrovstvách Európy. Agentúra AP však upozornila, že Kúdela, Slavia Praha a prípadne aj vedenie českého futbalu sa voči trestu môžu odvolať najprv na UEFA, prípadne neskôr na Športový arbitrážny súd (CAS). Kamara obdržal za napadnutie Čecha po zápase stopku iba na tri duely.

Podľa českých médií, ktoré sa téme venujú, prichádza do úvahy možnosť, že disciplinárka vzala do úvahy aj výpoveď jedného z Kamarových spoluhráčov. Bongani Zungu, ktorý stál v inkriminovanom čase hneď vedľa oboch aktérov, údajne Kúdelovu rasistickou urážku počul, o čom informoval aj vyšetrujúceho inšpektora.

„Som zaskočený, že Disciplinárna komisia UEFA dospela k inému záveru ako predtým jej inšpektor. Podľa neho neexistovali presvedčivé dôkazy pre moje obvinenie z rasizmu, ktoré aj naďalej odmietam,“ vyhlásil Kúdela prostredníctvom svojho právneho zastúpenia. Advokátom vraj bolo rozhodnutie doručené bez odôvodnenia. Odvolanie budú po jeho doručení zvažovať.

Keď Tvrdík zmäkne

Pozoruhodným rozmerom kauzy je postoj šéfa českého klubu Jaroslava Tvrdíka. Ten uviedol, že verdikt rešpektuje a Kúdela vraj k protihráčovi nemal v žiadnom prípade pristúpiť. „Ľutujem to a ospravedlňujem sa Glenovi Kamarovi za situáciu, ktorá zjavne spôsobila utrpenie jemu a jeho spoluhráčom i každému, kto má niečo spoločné s Rangers a Slaviou. Podnikám pozitívne kroky, aby som zabránil opakovaniu podobnej situácie,“ skonštatoval.

Po incidente však vravel niečo úplne iné. Vtedy ho pobúrilo, že napriek nepreukázanej vine Kúdelu verejne odsudzujú, a to bez dôkazu. Hráč bol podľa neho obeťou nielen predsudkov, ale aj prezumpcie viny. Tvrdíkovi takisto prekážali xenofóbne predsudky voči klubom a hráčom či všeobecne ľuďom zo strednej a východnej Európy.

Novotný: Nič nešepkať, radšej rovno vypáliť

Rozhodnutie disciplinárnej komisie vzbudilo vášne aj vo sfére najvyššej českej politiky. Dokonca aj v liberálno-progresívnom hodnotovom spektre. „Verdikty ako ten dnešný robia z ľudí rasistov. Prekopnutá lebka: 4 zápasy, napadnutie súpera päsťou: 3 zápasy. Údajná rasistická nadávka: 10 zápasov. V UEFA by sa niekto mal chytiť za nos. Pre takéto rozhodnutia sa v Európe darí nahnedlým stranám. Ach,“ bilancoval na Twitteri poslanec Pirátov Mikuláš Ferjenčík.

Jemu vlastné stanovisko pridal aj kontroverzný starosta pražskej mestskej časti Řepořyje Pavel Novotný. Ten Kúdelovi poradil recept na to, ako sa v budúcnosti prísnemu trestu vyhnúť. „Najbližšie mu nič nešepkať a rovno mu vypáliť päsťou za štyri zápasy,“ uviedol na sociálnej sieti.

Ticho neostal ani bývalý predseda vlády za ODS Mirek Topolánek. „Kamara za trestný čin napadnutia stopka na 3 zápasy, Roofe za likvidačný faul s následkom vážneho ublíženia na zdraví na 4 zápasy a Kúdela za verbálny prejav bez preukázania rasistického podtextu na 10 zápasov. Za zabitie to bude na 6 zápasov? WTF,“ pýtal sa sarkasticky.

Z Británie naopak počuť volanie po doživotnom dištanci

Pobúrenie Čechov však nezdieľajú ľudia z Britských ostrovov. Ako si všíma portál Echo24, väčšina užívateľov sociálnych sietí naopak považuje trest za veľmi mierny. „Takže Kúdela dostal desaťzápasový trest od UEFA za rasistické nadávky Kamarovi. A obeť dostane trojzápasový trest za to, že reaguje. Obe rozhodnutia sú vtip. Kúdela by už nikdy nemal hrať futbal. Šokujúce,“ napísal novinár Chris Davison.

Rozhodnutie kritizoval v opačnom duchu ako Česi aj bývalý anglický futbalový reprezentant a v súčasnosti športový komentátor verejnoprávnej BBC Gary Lineker. „Potrestaný za rasizmus. Potrestaný za reakciu na rasistickú urážku. Vyriešia to niekedy úplne správne?“ pýtal sa na internete.


Ďalšie články