Jaroslav Vrábeľ bude naozaj chýbať. Ako novinár aj dobrý človek

Nekrológy sú veľmi citlivá záležitosť. Hlavne ak sa týkajú mladého človeka, ktorého ste poznali. Jaro Vrábeľ (dovolím si naposledy familiárne oslovenie) bol novinár telom a dušou. V jeho prípade to naozaj neznie ako fráza. Preto bol právom šéfredaktorom Korzára. No ťažko sa to píše v minulom čase. Odišiel priskoro.

Jaro Vrábeľ FB Jaro Vrábeľ Zomrel šéfredaktor Korzára Jaroslav Vrábeľ. Foto: FB Jaro Vrábeľ

Nielen pre košickú novinársku obec je to veľká strata. V tunajšej pomerne úzkej novinárskej komunite každý každého pozná a bez ohľadu na konkurenciu sa tu prelínajú osobné a pracovné vzťahy. Buď sú rovno priateľské, a keby aj nie, je v nich rešpekt. A Jaro ho mal. Pomáhal aj v prípadoch, keď bola jeho pomoc zdanlivo neviditeľná. Napríklad zariadeniu Oáza – Nádej pre život, ktoré dáva druhú šancu ľuďom bez domova.

Hlavne komunálnym politikom vedel rafinovane dávať otázky tak, že im pravidelne vystúpil pot na čelo. Nečudo, triafal klinec po hlavičke a bolo ťažké odpovedať. Mal som tú možnosť a česť zažiť ho ako šéfredaktora a zároveň kolegu. Dokázali sme spolu prebrať veci presne, jasne, a pritom pokojne. Aj prehodiť reč, že čo a ako. Pochváliť, ak sa článok podaril. Ak niečo nevyšlo, pokojne vysvetlil, kde je problém. Vôbec nie je klišé napísať, že spolupráca s ním mi dala veľa. A aby som nezabudol, Jaro bol Furčan. Z vedľajšej ulice. Aj preto mi bude chýbať.

„Nemôžem tomu uveriť. Jaro, bol si skvelý kolega. Sedeli sme vedľa seba v redakcii Korzára šesť rokov. Nikdy nezabudnem na tvoj úsmev, na povzbudenie, na tvoje telefonáty s predstaviteľmi mesta, ktorým si vždy vedel opatrne a zároveň veľmi exaktne vysvetliť, kde urobili chybu. Nikto nikdy nepochyboval, že vieš, čo robíš, tvoja rozhľadenosť, pedantnosť a tvoj briskný humor boli pre mňa hnacím motorom. Správa o tvojom odchode sa ma veľmi dotkla. Ďakujem za všetky rady a za skvelý novinársky vzor. Nikdy nezabudnem. Rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ zaspomínala si na Jara kolegyňa Zuzka Bérešová, ktorá s Jarom Vrábeľom pracovala niekoľko rokov.

Jarov náhly odchod je šok. Ostane tu po ňom prázdne miesto. Ostáva len vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a najbližším kolegom.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok