Ukrajinská rozviedka obvinila z teroristického útoku Putina. Neskôr sa k zodpovednosti prihlásil ISIS

APTOPIX Russia Shooting Oheň po útoku na Crocus City Hall v Moskve. Foto TASR/AP

Washington a Kyjev popierajú účasť Ukrajiny na piatkovej masovej streľbe v koncertnej sále na okraji Moskvy, ktorá si vyžiadala desiatky mŕtvych. Počet zranených presiahol stovku, ukrajinská rozviedka vidí za teroristickým útokom Putinov príkaz. Priznal sa však k nemu Islamský štát.

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR obvinila ruské tajné služby zo zosnovania útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo podľa úradov najmenej 60 ľudí a 100 ďalších utrpelo zranenia.

„Teroristický útok v Moskve bol plánovanou a úmyselnou provokáciou ruských špeciálnych služieb na príkaz (prezidenta Vladimira) Putina,“ napísala HUR na sociálnej sieti Telegram s tým, že cieľom bolo eskalovať vojnu s Ukrajinou.

Reakcia Moskvy a Kyjeva

„Ak sa preukáže, že ide o teroristov kyjevského režimu, všetci musia byť nemilosrdne zničení ako teroristi vrátane predstaviteľov štátu, ktorý takéto zverstvo spáchal,“ reagoval Dmitrij Medvedev.

„Žiadne súdne procesy ani vyšetrovanie nepomôžu, ak sa sile nebude čeliť silou a úmrtiam úplnými popravami teroristov a represiami voči ich rodinám,“ vyhlásil bývalý ruský prezident a predseda vlády, pričom pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Na teroristický útok zareagoval aj šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak, ktorý vyhlásil, že Ukrajina nemá so streľbou nič spoločné.

„Čo sa týka udalostí v Crocus City Hall… nejakej streľby a teroristického útoku zo strany neidentifikovaných osôb, musím jasne povedať, že Ukrajina s tým nemá nič spoločné,“ napísal Podoľak.

Od útoku v Crocus City Hall sa dištancovala aj Légia Sloboda Ruska, ktorá bojuje na strane Ukrajiny a v uplynulých týždňoch vykonala niekoľko útokov v ruskom pohraničí.

Skupina vyhlásila, že sa „nenachádza vo vojne s mierumilovnými Rusmi“, a z útoku v koncertnej sále obvinila ruské bezpečnostné zložky.

Nič nenasvedčuje zapojeniu Ukrajiny, uviedli Spojené štáty

Biely dom vyjadril sústrasť obetiam streľby v koncertnej sále v Moskve. Ako zároveň uviedol, v tejto chvíli „neexistujú indície“ o možnej úlohe Ukrajiny v súvislosti s týmto útokom.

„V myšlienkach sme s obeťami tejto hroznej streľby,“ povedal reportérom hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby, podľa ktorého sú zábery útoku „jednoducho strašné a je ťažké sa na ne pozerať“.

„V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že do streľby bola zapojená Ukrajina alebo Ukrajinci,“ upozornil zároveň Kirby s tým, že v tejto fáze je príliš skoro hovoriť o akejkoľvek spojitosti s Ukrajinou.

Na udalosť zareagovala aj vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom Julia, ktorá teroristický útok na okraji Moskvy označila za „nočnú moru“, pričom vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným obetí.

Ak má Biely dom informácie, mal by sa podeliť

„Biely dom uviedol, že nevidí žiadne známky toho, že by Ukrajina alebo Ukrajinci boli zapojení do teroristického útoku v Moskve. Na základe čoho robia predstavitelia vo Washingtone uprostred tragédie nejaké závery o niekoho nevine?“ spýtala sa hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Zdôraznila, že ak má Washington nejaké informácie, mal by sa o ne podeliť, a ak nemá žiadne informácie, nemal by sa takto vyjadrovať.

Spojené štáty neskôr uviedli, že už začiatkom marca varovali ruské úrady pred teroristickým útokom, ktorého terčom by mohli byť „veľké zhromaždenia“..

„Začiatkom tohto mesiaca mala vláda USA informácie o plánovanom teroristickom útoku v Moskve – potenciálne zameranom na veľké zhromaždenia, vrátane koncertov“ a Washington „tieto informácie poskytol ruským orgánom“, uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová.

Watsonová dodala, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena dodržiava dlhodobú politiku „povinnosti varovať“, v rámci ktorej USA upozorňujú štáty alebo skupiny, keď získajú informácie o konkrétnych hrozbách únosu alebo zabitia s početnými obeťami.

Blanár kondoloval pozostalým obetí

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v piatok večer odsúdil teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy a vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym obetí.

„Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a blízkym obetí šokujúceho teroristického útoku v Crocus City Hall v Moskve dnes večer (a želám) skoré zotavenie raneným,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Facebook s tým, že Slovensko odsudzuje a vždy bude odsudzovať všetky formy terorizmu. Podľa vlastných slov si želá dôkladné vyšetrenie príčin a odhalenie páchateľov „tohto neľudského aktu“.

Paríž, Brusel i ďalšie štáty útoky odsúdili

Európska únia je šokovaná správami o útoku v koncertnej sále Crocus City Hall, napísal na sociálnej sieti X hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

„EÚ odsudzuje akékoľvek útoky proti civilistom. Myslíme na všetkých ruských občanov postihnutých (touto udalosťou),“ uviedol Stano.

„Zábery z dnešného večera v Moskve sú otrasné. Myslíme na obete a zranených, ako aj ľudí v Rusku,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

„Všetko úsilie by sa malo zamerať na určenie príčiny tohto ohavného činu,“ dodal rezort francúzskej diplomacie.

Aj Česko a Poľsko odsúdili teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na okraji Moskvy.

„Česko odsudzuje teroristický útok v Moskve. Útok na civilné obyvateľstvo je neprijateľný. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí,“ uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

„Teroristický útok na bezbranných civilistov je neospravedlniteľný za každých okolností,“ zdôraznil český minister vnútra Vít Rakušan na sociálnej sieti X a rodinám a blízkym všetkých obetí streľby vyjadril úprimnú sústrasť.

„Poľsko, samozrejme, odsudzuje terorizmus v akejkoľvek podobe,“ poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol pre súkromnú spravodajskú stanicu TVN24.

Generálny tajomník OSN António Guterres tiež „čo najdôraznejšie odsudil“ útok na koncertnú halu v Moskve, oznámil jeho hovorca Farhan Haq. „Generálny tajomník vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým rodinám, ľudu a vláde Ruskej federácie,“ dodal hovorca vo vyhlásení.

(tasr, afp)


Ďalšie články