Darček k Veľkej noci: stiahnite si novú apku DoKostola a vytvorme silnejšiu katolícku komunitu

Dokostola_01 Foto: redakcia

Začína sa veľký týždeň a sviatky Veľkej noci, podstata kresťanstva v troch dňoch. Ak chcete vedieť, kedy bude omša vo vašom okolí alebo v meste či vo farnosti, kde sa práve budete nachádzať, stiahnite si novú aplikáciu DoKostola.sk. Čitateľov do toho povzbudzuje aj biskup Jozef Haľko.

Dáta z vyhľadávania svätých omší na stránke DoKostola.sk ukazujú, že čoraz viac využívame na hľadanie mobilné telefóny. Aktuálne tak robí až 70 percent návštevníkov stránky. „Rozhodli sme sa preto ponúknuť používateľom kvalitnú mobilnú aplikáciu,“ hovorí Jozef Martiniak z DoKostola.

„Vývoj aplikácie trval už dlhšie, zužitkovali sme pritom naše skúsenosti z predchádzajúcej prevádzky portálu DoKostola. Aplikácia slúži na jednoduchšiu a priamejšiu navigáciu k vyhľadávaným dátam. Jedným klikom aplikáciu otvorím a ďalším klikom vyhľadám omše ktoré sú blízko mňa v blízkom čase,“ dodáva.

Nechýba ani pripomienka na prikázané sviatky – príde vám do mobilu deň pred prikázaným sviatkom.

Ďalšou praktickou novinkou je, že každý používateľ si môže jednoducho vytvoriť zoznam obľúbených kostolov, stačí si ich označiť a pri ďalšom otvorení aplikácie sa vám tieto kostoly zobrazia na popredných miestach. Najmä vo väčších mestách, kde je viacero kostolov, majú niektorí z nás „tie svoje,“ kam chodíme najčastejšie alebo najradšej. Na dedinách zase, ak nestihneme rannú omšu v nedeľu, ľahšie budeme vedieť, o ktorej je omša v najbližšom meste. Všetko je tak jednoduchšie.

Dobre vieme, že hoci sa snažíme neustále odstraňovať chyby, vždy sa nejaké nájdu. Aj tu nám apka ponúka zlepšenie a môžete nám pomáhať odstraňovať chybičky a robiť tak lepšie služby pre všetkých: Po kliknutí na konkrétnu omšu v aplikácii, sa objaví – popri možnosti navigácie ku kostolu – aj políčko „nahlásiť chybu“ kliknutím na ktoré nám jednoducho odošlete e-mail. Jednoduché a rýchle.  

Aplikácia je prirodzene intuitívna, každý sa v nej rýchlo zorientuje. Je zadarmo, univerzálne funguje na iPhonoch aj Androidoch. Stačí si ju stiahnuť priamo v telefóne, vo vašom AppStore alebo na Google Play. Kompletne ju naprogramoval náš IT špecialista Robert Sopko, ktorému patrí veľká vďaka za dobre odvedenú robotu.

Na jej časté využívanie pozýva aj bratislavský biskup Jozef Haľko. Po tom, ako si ju vyskúšal, pozýva čitateľov, aby sme spoločne vytvorili komunitu, ktorá si bude už teraz cez veľkonočné sviatky viac nablízku , aj si viac pomáhať. Pre Štandard otec biskup povedal:

„Nezabudnime, kam nás nová aplikácia pozýva, čo je cieľom. Ide o chrám a chrám je akoby čističkou prostredia. Každý, kto vojde a vyjde, by mal byť o niečo lepší.“ Ako biskup Haľko zdôrazňuje, „kostol je  bezkonkurenčný priestor vertikály aj horizontály stretnutí najvyššej úrovne: s Bohom a bratom a sestrou“.

Aj otec biskup sa prihovára, aby sme služby začali spoločne vylepšovať: „Chyby sa vyskytnú, namiesto hnevu nech sú však chyby a omyly  podnetom na podporu a pomoc. Mýliť sa je ľudské, a toto je ľudské dielo, ale zamerané na Boha. A aj on v nás hľadá predovšetkým to dobré, aby to zlé malo čoraz menšiu šancu.“

Na záver jeho želanie a jedna pozvánka:

„K Veľkej noci prajem všetkým osobné zmŕtvychvstanie do živej komunikácie s Ježišom, ktorý žije, aby sme žili.“

Biskup Haľko bude na Zelený štvrtok a Veľký piatok na bratislavskej železničnej stanici. Ak budete mať záujem o rozhovor alebo spoveď, bude na vás čakať.


Ďalšie články