Na Veľký piatok pribudnú nové trolejbusy, trasy a spoje. Potešia aj rekreačné linky do lesoparku

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava spúšťa nové krátke trolejbusy na zlúčenej trase, ako aj sezónne rekreačné linky, ktoré minulý rok prekonali rekord v počte cestujúcich. Posilní sa aj preprava do Devínskej Novej Vsi počas ranných hodín.

DSC_0738 Medzi Kolibou a hlavnou stanicou bude premávať nová linka trolejbusu. Foto: Dopravný podnik Bratislava

Od 29. marca sa obnovia obľúbené sezónne rekreačné linky, ktoré zabezpečia spojenia s vyhľadávanými turistickými lokalitami.

Minulý rok bol pre sezónne linky rekordný, odviezlo sa takmer štvrť milióna cestujúcich. Počas nadchádzajúcej sezóny budú všetky linky do rekreačných oblastí prevádzkované ekologickými elektrobusmi.

Linka 43 bude v najvyťaženejších časoch počas víkendov a sviatkov premávať v intervale 10 minút. Okrem trasy Patrónka – Lesopark bude opätovne sprevádzkovaný aj úsek Patrónka – Kačín.

Počas víkendov a sviatkov sa obnovuje linka 154 premávajúca medzi Horárňou Krasňany a Peknou cestou, ako aj spoj 144 spájajúci Kolibu s Kamzíkom, ktorý bude premávať v najvyťaženejších častiach dňa v 15-minútovom intervale.

Po dohode s organizáciou Mestské lesy Bratislava prichádza k zavedeniu aj dvoch párov účelových spojov počas pracovných dní školského roka.

Rozšírené možnosti cestovania si vyžadujú aj zvýšené nároky na personálne zabezpečenie, keďže je všeobecne málo vodičov.

Bratislavský dopravný podnik s pokrytím liniek problém nemá. „S týmito výkonmi sme teda vopred počítali a sú súčasťou rozvrhov organizácie pracovného času. Aj tieto služby budú personálne zabezpečené,“ informoval Štandard Bratislava hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár.

Obľúbené rekreačné spoje začnú jazdiť počas najbližšieho víkendu. Foto: Dopravný podnik Bratislava

Do premávky budú zaradené nové 12-metrové trolejbusy s pomocným batériovým pohonom, čo umožní zlúčiť linku 41 a 44. Nová trolejbusová linka 44 bude premávať na trase Koliba – Hodžovo námestie – Hrad – Búdková – Drotárska cesta – Hlavná stanica.

Na linke 139 prichádza k menšej zmene zastávky. Autobus už nebude zastavovať na Konvalinkovej, ktorú nahradí existujúca zastávka Rudolfa Mocka vzdialená približne 150 metrov.

Na linke N47 prichádza k zavedeniu nového spoja s odchodom o 23:38 zo zastávky Valašská smer Hodžovo námestie. Tým bude zabezpečená obsluha v čase medzi posledným spojom linky 47 a súčasným prvým spojom linky N47.

K zmene trasy prichádza na linke N80 odklonením z Námestia SNP a Starého mosta. Linka tak bude premávať cez Staromestskú, Most SNP, Einsteinovu, Muchovo námestie a Farského, kde sa napojí na súčasnú trasu.

V súvislosti s postupným navyšovaním počtu zamestnancov dochádzajúcich do zamestnania vo firmách na Opletalovej budú autobusové linky posilnené od 2. apríla o nový spoj v ranných hodinách počas pracovných dní.

„Vložený ranný spoj na linkách 25, 26, 92 predstavuje pridanie ďalšieho autobusu k už existujúcim odchodom. To znamená, že v jednom čase odchádza z tej istej zastávky na tej istej linke viacero vozidiel, ktoré následne premávajú v závese,“ podotkol Jozef Vozár.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac