Rusi Talibanu za hlavy Američanov neplatili. Súčasťou Bidenovej predvolebnej kampane bola dezinformácia

archívna snímka americký vojak vojaci Zachery Boyd Cecil Montgomery, ordan Custer ružové trenírky boxerky nápis I Love New York Americkí vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

Biely dom priznal, že informácia, ktorá počas minuloročných prezidentských volieb otriasla americkou spoločnosťou, bola pravdepodobne nepravdivá. Avizoval však iné, nové zistenia o vážnej podvratnej činnosti ruských spravodajských služieb v Afganistane.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová vo štvrtok vyhlásila, že neexistujú silné dôkazy o tom, že by Rusko ponúkalo členom islamistického hnutia Taliban peniaze za zabíjanie amerických vojakov.

Výbušné obvinenie Moskvy z minulého roka vzniklo podľa jej slov na základe svedectiev zajatcov v „zložitom operačnom prostredí Afganistanu“. Hovorkyňa ďalej vysvetlila, že hoci boli dané správy vyhodnotené ako “málo až stredne dôveryhodné“, Washington „cítil“, že by sa na ne mali americké spravodajské služby lepšie pozrieť.

Správu pritom prevzalo viacero médií aj na Slovensku a v Česku.

Nedôveryhodné

Ako v tejto súvislosti upozorňuje NBC News, stupeň strednej dôveryhodnosti v spravodajskom žargóne označuje informácie, ktoré sú „vierohodné a pochádzajú z dôveryhodných zdrojov, avšak nie sú dosť potvrdené na to, aby si zaslúžili vyššie hodnotenie“. Nízka dôveryhodnosť zas znamená, že analýza bola založená „na pochybných alebo nepravdepodobných informáciách, informáciách príliš fragmentovaných, prípadne zle potvrdených na to, aby z nich bolo možné vyvodiť spoľahlivé závery. Môže tiež odrážať problémy s dôveryhodnosťou zdrojov“.

Kremeľ obvinenie, že agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU ponúkali afganským bojovníkom peniaze za „hlavy“ amerických vojakov, od začiatku vytrvalo odmietal. Ako v tejto súvislosti pripomenul portál Politico, nové zistenia zásadným spôsobom podkopávajú argument, ktorý Joe Biden počas predvolebnej kampane používal „ako palicu“ na svojho protikandidáta, vtedajšieho prezidenta, Donalda Trumpa. Biden nepotvrdené správy o ruských odmenách za zabíjanie amerických vojakov v Afganistane vtedy prezentoval ako dôkaz toho, že Trumpov mäkký prístup voči Kremľu priamo ohrozuje amerických vojakov.

Dezinformácie

Trump označil Bidenove tvrdenia počas kampane za „dezinformácie“, pričom neskôr dodal, že spravodajské služby ho o nich neinformovali, pretože ich samy nepovažovali za dostatočne dôveryhodné. Biden po svojom zvolení za prezidenta otvoril danú tému aj počas prvého oficiálneho telefonického rozhovoru so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Počas nedávneho druhého telefonátu s Putinom ju už Biden podľa tlačovej správy Bieleho domu nespomínal.

Psakiová však po počas štvrtkovej tlačovej konferencie jedným dychom dodala, že spravodajské služby disponujú inými, dôveryhodnejšími informáciami o pôsobení GRU v regióne. „Tieto informácie skutočne stavajú Rusko a ruskú vládu do pozície, v ktorej by mali vysvetliť svoje kroky. Cítime, že stále sú otázky, na ktoré by mala ruská vláda odpovedať,“ uviedla.  

Ako upozornili americké noviny The Daily Beast, málo sa hovorí o hlavnej príčine, prečo príbeh o Rusoch platiacich náboženským extrémistom za hlavy amerických vojakov pôsobil uveriteľne. Tým je fakt, že CIA v rámci operácie cyklón, ktorá sa stala jednou z najdrahších v jej dejinách, financovala boj tých istých radikálov proti sovietskym vojakom.


Ďalšie články