Katku z Koprivnice nezastavila ani choroba. Výnimočná kvetinárka vyrába dych berúce dekorácie

veniec-3 Katkin veľkonočný veniec. Foto: FB Katkin kvet

KOPRIVNICA – V obci na východe Slovenska sa ukrýva útulná kvetinárska dielnička uprostred záhrady. S láskou, vycibreným vkusom a umeleckým cítením tam tvorí najkrajšie diela kvetinárka Katarína Maliková.

S kvetmi žije od detstva. Pred niekoľkými rokmi ochorela a choroba jej, paradoxne, priniesla „vykúpenie“ zo štátnej správy. Na invalidnom dôchodku si otvorila chránenú kvetinársku dielňu Katkin kvet. „Žijem si svoj kvetinársky sen uprostred záhrady už siedmy rok,“ prezradila sympatická východniarka.

Jej výtvory sú zhmotnením jej talentu a kombináciou toho najkrajšieho, čo ponúka samotná príroda. Práve tá je jej inšpiráciou. „Celoročne si zbieram materiál, ako rôzne vetvičky, plody, burinky, zdanlivo obyčajné veci, o ktoré by ste zakopli. Stačí ísť do prírody s otvorenými očami a vnímať tú krásu stvorenia ukrytú v jednoduchých veciach. Zakladám si na vkuse a estetike a pri zdobení používam iba živé a sušené kvety. Umelé sú falošné,“ tvrdí Katka.

Za šťastie považuje aj to, že jej ľudia často sami prinášajú materiál na tvorbu. „Od jarných konárikov, peria a škrupiniek z vajíčok a všetkého, čo sa spája s jarou a novým životom,“ vymenúva umelkyňa s tým, že bývanie na dedine prináša aj tieto výhody.

Ľudia sa do jej chránenej dielničky vracajú pravidelne, najčastejšie na jar, keď je všetko v rozpuku. „Po zime si každý chce vyzdobiť príbytok. Či už sú to vence na dvere, rôzne aranžmány, kytice… Každá sezóna je iná, ale zároveň všetky spája prirodzenosť farieb a materiálu,“ dodáva kvetinárka.

Veľkonočné sviatky ona sama vníma ako veriaci človek. „Presne pred deviatimi rokmi som dostala milosť a tú sa snažím nepremárniť. Teším sa však aj na veľkonočné zvyky a tradície. Tie sa vzájomne s vierou nevylučujú,“ myslí si Katarína.

Pozrite si spolu s nami ukážky jej tvorby. Veľkonočné vence a aranžmány z jej tvorivých rúk sú zaručene to najkrajšie, čo ste v poslednom období videli.


Ďalšie články