Užitočná funkcia v smartfónoch, ktorá pomôže zachrániť život

BRATISLAVA – Medzi dostupnými funkciami, ktoré sú k dispozícii už dlhšiu dobu v Android a iOS, je aj zdravotná ID. V kritických situáciách dokáže pomôcť pacientom ako aj záchranárom.

iphone-410324_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Zdravotná ID obsahuje dôležité informácie o zdravotnom stave človeka ako aj kontakty na blízke osoby.

O tejto funkcii veľa ľudí nevie, preto ju nepoužívajú. Využiť ju možno pri dopravných haváriách, alebo ak človek neočakávane odpadne na ulici a nikto ho nepozná.

Daná funkcia môže byť užitočná, ak poctivý nálezca pri uzamknutom stave mobilu dokáže kontaktovať blízku osobu majiteľa. Aby bola táto funkcia nápomocná, treba potrebné informácie vyplniť vo svojich smartfónoch podľa svojho uváženia.

Funkcia zdravotného ID obsahuje informácie ako meno, adresa, diagnóza, alergie, krvná skupina alebo lieky. Okrem toho tam môžu byť zverejnené aj kontakty na blízke osoby.

Postup pri vypĺňaní v prípade Android alebo iOS sa môže mierne odlišovať, ale všeobecne sa postupuje z nastavenia. V prípade Androidu nájdete vyplňujúce údaje medzi Bezpečnosť a tieseň, Bezpečnosť a stav núdze alebo Zabezpečenie. Treba mať však zapnutú možnosť Zobrazenie na uzamknutej obrazovke.

Pri iOS sa funkcia nachádza v časti Zdravie – Zdravotné ID. Užívateľ si musí skontrolovať, či je zapnutá položka Núdzový prístup.

K informáciám sa dá dostať v uzamknutom režime jednoduchým pohybom prstu smerom nahor a ťuknutím na tlačidlo v závislosti od modelu alebo operačného systému.

Ak ide o Android chránený PIN kódom, stačí ťuknúť na Tiesňový hovor, Tiesňové volania alebo Stav tiesne, pri iOS na tlačidlo Domov či SOS.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac