Na Furči sú prioritou schody, park a dopravné ihrisko. Chystajú aj zmeny parkovania

KOŠICE – Jednotlivé mestské časti majú na tento rok svoje plány. Výnimkou nie je ani mestská časť Dargovských hrdinov (DH), ktorú mnohí poznajú pod názvom Furča (podľa kopca, na ktorom stojí). Starosta Dominik Babušík má v prioritách na tento rok jasno.

Furča park pri fontáne Park pri fontáne sa dočká dvoch veľkých zmien. Foto: Boris Macko

Mestská časť sa zapojila do viacerých grantových výziev. Jedna z nich sa týka aj opatrovateľskej služby. „Naša mestská časť zabezpečuje opatrovateľskú službu pre celý okres Košice III. Je dosť veľká pravdepodobnosť, že budeme úspešní. Mestu by sme tak ročne vedeli ušetriť približne 400-tisíc eur,“ vysvetlil starosta.

Mestská časť DH uspela v projekte týkajúcom sa Miestnej občianskej a preventívnej služby (MOaPS). Ide o sumu cca 160-tisíc eur.

Mestská časť chce dokončiť park pri gréckokatolíckom chráme. Foto: Boris Macko

„Veľmi sa teším, že s podporou obyvateľov sme boli vďaka hlasovaniu úspešní pri zisku dvoch detských ihrísk. Jedno je K Park zo spoločnosti Kaufland, druhé je Lidl čistinka. V priebehu tohto leta budú postavené v našej mestskej časti. Získali sme ihriská v hodnote zhruba 300-tisíc eur. Je to ďalší prínos pre mestskú časť,“ podotkol Babušík.

A kde budú spomínané ihriská umiestnené? Po rokovaní s predstaviteľmi spomínaných firiem, ako aj s magistrátom a Útvarom hlavného architekta, boli z pôvodne vytypovaných vybrané dve lokality.

V centrálnej zóne sídliska v parku pri fontáne pribudne detské ihrisko K Park. Foto: Boris Macko

K Park vznikne v centrálnej časti sídliska v parku pri fontáne, Lidl Čistinka pri ZŠ Fábryho 44. Súčasťou K Parku budú lezecká stena, stojany na bicykle, skejtové prvky, oddychové sedenie či možnosť zahrať si stolný tenis.

Lidl Čistinka je mestský park tvorený z modulov s rozmermi 12 × 12 metrov. Bude tu možnosť zahrať si basketbal, stolný tenis, volejbal či futbal. V ďalších troch častiach sa na ihrisku zabavia deti, pod prístreškom bude možnosť grilovať, či workoutová zóna. Zeleň a lavičky budú samozrejmosťou. „Príprava podkladovej plochy pre obe ihriská je už v réžii mestskej časti. Aj preto sme museli pristúpiť ku kompromisným riešeniam pri výbere lokalít,“ upresnil Babušík s tým, že doterajšie pomerne nové detské ihrisko pri ZŠ Fábryho bude premiestnené k parku pri fontáne.

„Má to svoj zmysel, keďže K Park je skôr pre väčšie deti. Menšie sa budú môcť zahrať na prvkoch a šmýkačke, ktoré sem budú premiestnené. Doterajšie detské ihrisko je aj tak zastarané a už nespĺňa normy,“ dodal.

V rámci finančných možností chce MČ Dargovských hrdinov obnoviť čiary na parkovacích miestach. „Pomohlo by to aj mestu. Návrh na obnovenie parkovacích čiar v niektorých lokalitách. Ak v danej lokalite už nie sú vyznačené, je to problém, lebo v takom prípade treba spracovať projekt a len samotné zameranie stojí nemálo financií. Musí sa postupovať podľa nových noriem. Mestu sme už dali na vedomie, kde sa také lokality nachádzajú, keďže je majiteľom a správcom komunikácií,“ uviedol Babušík.

Poukázal aj na to, že s parkovaním súvisí príprava zjednosmernenia niektorých ulíc. „Chceme postupne zaviesť parkovaciu politiku, ktorá bude výhodná pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Košice. Potrvá to ale ešte dva, tri roky. Ďalšou prioritou sú schodiská. V rámci mesta ich máme najviac. Preto sú v záujme mestskej časti ich oprava, údržba či rekonštrukcia,“ upresnil starosta

Dopravné ihrisko je po údržbe, mestská časť ešte musí opraviť semafory. Foto: Boris Macko

Pre mestskú časť je ďalším projektom park pri gréckokatolíckom kostole.

„Polovica ešte nebola dokončená. Momentálne prebieha príprava na kolaudačné rozhodnutie a kolaudáciu. Týka sa projektu na zeleň. Mojou predstavou je, že pôjde o aktívnu zónu, kde je už teraz umiestnený infopanel, na ktorom si môžu návštevníci prezrieť informácie o našej mestskej časti. Samozrejmosťou je aj wi-fi,“ vyratúva Babušík.

No zdôraznil, že prioritu bude, samozrejme, zeleň. Hlavne väčšie stromy a kríky.

„Budú tam príjemný tieň a vhodné miesto, kde bude možné urobiť si hoci aj piknik,“ plánuje starosta. V parku ešte pribudnú šachový stôl a knihobúdka.

V mestskej časti DH je pod Zupkovou ulicou detské dopravné ihrisko, ktoré už otvorilo svoje brány. „Dokončili sme jeho údržbu. Natreli sme lavičky, ktoré to už po rokoch potrebovali. Skontrolovali sme aj dopravné značky, v okolí bola vyčistená a orezaná zeleň,“ hovorí starosta o prácach na ihrisku, ktoré má však ešte jeden nedostatok – nefungujúce semafory.

„Určite ich zapneme, no momentálne je pokazený rozvádzač, ktorý mení svetelné signály. Preto chcem poprosiť verejnosť o trpezlivosť, keďže oprava potrvá ešte dva až tri týždne, kým príde súčiastka, ktorú treba vymeniť,“ uzavrel starosta.