Úrok na hypotéke sa časom zmení, ale cena, za ktorú nehnuteľnosť kúpite, zostáva

Najbližšie zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky by sa malo odohrať v júni. Práve rast úrokov na hypotékach totiž v poslednom období zabrzdil kupujúcich. Nie, že by nemali záujem, v mnohých prípadoch by im však pre zmeny na trhu úver nevyšiel v takej výške, aby postačoval na kúpu bývania.

3078 Hypotéka. Ilustračná foto: Drazen Žigič / Freepik.com

Nehnuteľnosti sa teda v posledných dvoch rokoch záujemcom vzdialili, a to i napriek tomu, že ich ceny pomaličky padali. Pokles sa podľa Národnej banky Slovenska už koncom vlaňajška zastavil a väčšina analytikov očakáva, že sa pohnú smerom hore. Je teda vhodný čas na kúpu alebo sa oplatí na avizované zlacnenie hypoték počkať?

Sadzby sa pohnú, otázne je kam

Júnové znižovanie úrokových sadzieb sa napokon konať nemusí. Mohlo by sa tak udiať iba v prípade, že sa inflácia pohne požadovaným tempom aj smerom. „Ak všetko vyjde tak, ako sa očakáva, do konca roka by sa sadzby ECB mohli znížiť o 0,75 percentuálneho bodu,“ myslí si finančný analytik Swiss Life Select Pavol Škriniar.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.