Starosta Ťahanoviec chce rozbehnúť petíciu. Bude kandidovať na primátora?

KOŠICE – Starosta mestskej časti sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát cíti krivdu. Už niekoľko rokov bojuje o ďalší výjazd zo sídliska smerom do mesta. Keď si už myslel, že sú veci na dobrej ceste, zistil, že realita je iná.

Výjazd Ťahanovce1 Na tomto mieste medzi Americkou triedou a Magnezitárskou ulicou má byť ďalší výjazd zo sídliska Ťahanovce. Foto: Boris Macko

Preto sa rozhodol pre riešenie, ktoré bude podľa neho najlepšie. „Spustíme sídliskovú petíciu občanov k riešeniu vybudovania ďalšieho výjazdu áut z Americkej triedy na Magnezitársku ulicu. Petícia je dôležitým vyjadrením občanov k doposiaľ stále neriešenej problematike dopravy nášho sídliska Ťahanovce Bude adresovaná mestu Košice. Najprv právne „učešeme“ text našej petície a na budúci týždeň začneme so zberom podpisov,“ priblížil starosta svoj zámer.

Petičné hárky budú umiestnené vo vstupnej časti miestneho úradu pri informátorke a zároveň ich bude spolu so zamestnancami rozdávať obyvateľom sídliska.

Na tomto mieste medzi Americkou triedou a Magnezitárskou ulicou má byť ďalší výjazd zo sídliska Ťahanovce. Foto: Boris Macko

„Doplním, že pred časom som osobne investoval vlastných 500 eur, aby dopravný inžinier nakreslil prvý technický ‚nástrel‘ štúdie tohto výjazdu áut. Ako štatutár mestskej časti som bol takmer rok v tom presvedčení, že zámer je už reálne projektovaný pre územné konanie. Žiaľ, dosiaľ sa tak nestalo,“ vysvetlil starosta s tým, že by bolo dobré, aby sa obyvatelia mestskej časti vyjadrili, či je ďalší, niekoľko desiatok metrov dlhý výjazd áut zo sídliska potrebný alebo nie.

„A teraz je absolútne nepodstatné, či výjazd áut pre záchranné zložky, prípadne MHD,“ dodal.

„Boli sme dohodnutí s mestom, že dá vypracovať projekt do územného konania na spomínaný výjazd. Bol som v tom, že sa na tom pracuje. Niekoľkokrát som sa pýtal, ako to vyzerá a na magistráte ma ubezpečovali, že je všetko v poriadku. Po pol roku vyšlo najavo, že nebol zadaný žiadny projekt. Preto som sa rozhodol ísť cestou petície, lebo majú svoj význam,“ upresnil Ihnát.

Práve od petície si sľubuje, že pomôže rozhýbať spomínaný projekt. Neprekáža mu ani to, že mesto malo jednu podmienku – výjazd má slúžiť len pre MHD a záchranné zložky.

Na tomto mieste medzi Americkou triedou a Magnezitárskou ulicou má byť ďalší výjazd zo sídliska Ťahanovce. Foto: Boris Macko

„Keď autobusy MHD, ktoré vezú veľa ľudí, stoja 40 minút v kolóne, tak by im to pomohlo. Čas ukáže, ako to bude. No v prvom rade je dôležité, aby sa začalo pracovať na projektovej dokumentácii,“ upresnil starosta.

Pripustil, že treba vyriešiť aj iné problémy, napríklad s nevysporiadanými pozemkami. No tu je podľa jeho slov mestská časť pripravená pomôcť mestu.

Na základe petície, ak ju mestské zastupiteľstvo zoberie na vedomie, budeme pokračovať ďalej. Aj chodník na Ukrajinskej ulici v Krásnej riešia pomocou petície. Preto verím, že mesto bude naklonené vybudovaniu výjazdu zo sídliska Ťahanovce,“ povedal Ihnát.

Krivdu však necíti len kvôli spomínanému prepojeniu Americkej triedy s Magnezitárskou ulicou.

„Za posledné roky tu mesto máločo urobilo. Okrem cesty na Americkej triede. V porovnaní s KVP, kde mesto nalialo 15 miliónov, čo ma zdvihlo zo stoličky, je to málo. A na KVP smerovalo veľa peňazí len z toho dôvodu, že sa obávajú kandidatúry starostu sídliska KVP pána Lörinca na primátora,“ myslí si Ihnát.

„Mám kandidovať aj ja na primátora?“ adresoval na záver odkaz magistrátu.

So žiadosťou o reakciu na starostove tvrdenie týkajúce sa výjazdu zo sídliska Ťahanovce sme oslovili košický magistrát. Do uzávierky sme odpoveď nedostali.