Švajčiari hodlajú finančne postihovať zlých bankových topmanažérov

Zo zástupcov švajčiarskej vlády, centrálnej banky a regulátora vlani priam sršala únava a potlačovaný hnev. Stalo sa to vlani v marci na tlačovke, na ktorej oznamovali záchranu peňažného ústavu Credit Suisse a jeho prebratie druhým bankovým gigantom UBS.

Credit Suisse Bank Zuerich 22.03.2024 Zuerich , SCHWEIZ , Credit Suisse Bank Paradeplatz Zuerich *** Credit Suisse Bank Credit Suisse Bank Zürichu. Foto: Profimedia.sk

Švajčiari ešte nie sú zvyknutí na socialistické maniere záchrany súkromných finančníkov štátom, rozumej peniazmi daňových poplatníkov, tak, ako my v Európskej únii. Credit Suisse bola taká obrovská, že si ju nedovolili nechať padnúť ani skutoční alpskí kapitalisti. Aby sa správali „rozumne” a začali banku zachraňovať, im cez telefón dohovárali šéfovia americkej aj európskej centrálnej banky.

Pachuť však ostala. Švajčiari ju len tak neprehltli ako my, keď sme zachraňovali španielsky, grécky či taliansky bankový systém.

Prečo len platy manažérov?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.