Rozprávková kaviareň pri Bratislave. Keď do nej vstúpite, ocitnete sa vo svete fantázie  

Kaviareň Little Amelie Rozprávková kaviareň Little Amelie v Miloslavove Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Ako každá mama, tak aj ja rada objavujem s dieťaťom nové miesta. Ako sa hovorí „kto hľadá, nájde”, našli sme aj my. A navyše blízko Bratislavy. 

S dcérkou, 3,5-ročnou Grétkou, vchádzame do čarovného priestoru v Miloslavove. Hneď, ako prídeme, sa moje malé dievčatko rozbehne k miestnostiam plných farieb. Rýchlo ju zachytím s tým, že tu sa najskôr musíme vyzuť. 

Rozprávkovú kaviareň v Miloslavove Little Amelie otvorili v auguste 2023. Na prvý pohľad celý priestor pôsobí ako kúzelné miesto, v ktorom sa dejú zázraky. Grétka sa vyzuje a vbehne do sveta rozprávok. 

Malá slečna Grétka objavuje rozprávkové miestnosti v kaviarni. Foto: Miroslava Pavlíková
Malá slečna Grétka objavuje rozprávkové miestnosti v kaviarni. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani majiteľka Olívia Nerodolíková si spomína na prvý nápad, ktorý ju viedol k tomu, že urobí pre deti takéto okúzľujúce miesto. „S dcérkou Amélie sme pravidelne chodili do Bratislavy do rôznych herničiek, keďže v našej dedine nebolo kam chodiť s deťmi. Jeden večer pri víne sme si povedali: čo tak urobiť u nás nejakú herničku pre deti.“

Nápad začali hneď realizovať. „Bola to len myšlienka v našich hlavách, ale keď sme náhodne našli voľný priestor v Miloslavove, bolo rozhodnuté. Náhodne nám ‚do cesty‘ prišli ľudia, ktorí našu predstavu pretavili do tohto krásneho projektu. Keď sme videli prvotné vizuály, boli sme presvedčení, že toto sa bude páčiť všetkým.”

Pani Olívii sa tak splnil jej detský sen. „Od detstva som snívala o malej kaviarničke, aké bývajú v Toskánsku a zrazu sa začal plniť môj sen, aj keď úplne v inom rozmere. Celý projekt vznikol za pár mesiacov. Pracovalo sa cez víkendy, dlho do noci, aby všetko bolo tak, ako v projektoch. Všetko máme zhotovené na mieru, certifikované.”

Rozprávková kaviareň Little Amelie v Miloslavove. Foto: Miroslava Pavlíková
Rozprávková kaviareň Little Amelie v Miloslavove. Foto: Miroslava Pavlíková

Keďže bolo v deň našej návštevy slnečné počasie, tak väčšina rodičov trávila čas s deťmi skôr vonku. Kaviareň teda bola, dá sa povedať, len pre nás.

Grétka behala z jedného priestoru do druhého, z jedného domčeka do ďalšieho. Na svoj presun využívala autíčko a koňa, s ktorými pojazdila po celej kaviarni. Neskôr sa ešte šmýkala na veľkej zelenej šmykľavke do guličiek. V tej chvíli mi bolo jasné, že dostať ju odtiaľto bude ťažké. 

Majiteľka Olívia si na každom kúsku, ktorý sa v kaviarni nachádza, dala záležať. „Detský kútik je vyrobený na mieru na Slovensku a tvorí väčšiu časť kaviarne. Jeho súčasťou sú aktivity panely s edukačnými hračkami s certifikátmi zo slovenskej dielne bavi.to. Pri tvorbe celého konceptu sme spolupracovali s ilustrátorkou Veronikou Fodorovou. Tá vdýchla dušu kreslenej postavičke Amelie, jej kúzelným zvieratkám a kamarátom. Tieto ilustrácie sú súčasťou celej kaviarne.”

S Grétkou navštívime aj toalety. Tie sú tiež detskému oku lahodiace. „Pozri, aká pekná korytnačka je tu. A tu je ďalšia!” Hovorí mi rozradostená Grétka, ukazujúc maľované kresby na stene. „A aký pekný mackový toaletný papier!” 

Rozprávkový svet v kaviarni Little Amelie. Foto: Miroslava Pavlíková
Rozprávkový svet v kaviarni Little Amelie. Foto: Miroslava Pavlíková

Rodinná kaviareň je vybavená predovšetkým drevenými hračkami, hračkami s montessori prvkami ako balančný chodník, piklerovej trojuholník, ďalej šmýkačkou, interaktívnou stenou. V priestore celej kaviarne sa deti môžu pohybovať či už na odrážadlách, koníkoch či pretekárskych autíčkach. Hračkami vás isto inšpirujú. V prípade záujmu môžete dostať na také isté hračky zľavu v kidmania, keďže s nimi úzko spolupracujú. 

Kaviareň si ale užijú aj rodičia. Pre dospelých sú tu pripravené rôzne spoločenské hry, ako napríklad šachy alebo Človeče, nehnevaj sa. Dokonca tu zvyknú premietať aj športové prenosy.

Pani Olívia spolu s rôznymi architektmi premyslela všetko až do detailov. „Pri bare máme ostrovček so stromom. Tam si deti vedia nájsť rôzne knihy na čítanie a sú tam aj knihy pre najmenších. Pri strome je zavesená klietka, kde sa fotia nielen deti, ale aj dospelí. Pozornosť upúta aj takmer 3-metrový drevený hríb ako ústredný prvok detského kútika, kde si dieťatko vie oddýchnuť.”

Dospelí si v kaviarni môžu zahrať napríklad šachy. Foto: Miroslava Pavlíková
Dospelí si v kaviarni môžu zahrať napríklad šachy. Foto: Miroslava Pavlíková

Vravím si, že by sme mohli aj niečo ochutnať, čo táto rozprávková kaviareň ponúka. Kým si ja pochutnávam na kapučíne, moja Grétka prvýkrát vyskúšala Babyccino za 2,40 eura. Ako sa od ochotného a usmievajúceho sa čašníka dozvedám, je to vlastne pena z kávy pre deti s kúskom čokolády, aby mala tmavú farbu ako ozajstné kapučíno. 

Kaviareň sa snaží o to, aby ich zákazníci dostali čo najvyššiu kvalitu. Na to dozerá ich manažér Tomáš Stredl, barista, školiteľ baristov a technický porotca na národných majstrovstvách v príprave výberovej kávy – kategórie barista, latte art. „Pre malých aj veľkých máme bohatú ponuku. Rodičia si môžu vychutnať našu kávu Little Amelie, Brazília, 100 percent výberová arabika, brazílsky blend (80 percent výberová arabika, 20 percent robusta) či Guatemala, 100 percent výberová arabika, ktorú pražíme v Dunajskej Strede.”

S Grétkou si vyberáme ešte toast. Čašník sa na Grétku usmeje a so slovami „Hneď to bude slečna,” odchádza pripraviť ten najchutnejší detský toast. V ponuke kaviarne nájdete aj rôzne croissanty na slano alebo na sladko a tiež bruschetty. Ako sa od pani Olívie dozvedám, dezerty si starostlivo vyberajú od svojich dodávateľov, aby boli kvalitné a chutné. 

Grétka mi ale pri stole neobsedí a uteká do „svojich“ domčekov. Zabývala sa tu. Na otázku, čo sa jej tu najviac páči, mi jednoznačne odpovedá: „Táto celá izba a tie autá.” A už je zase v zápale vlastnej hry. „Toto je môj domček a v tom druhom býva Teofil [jej plyšový koník, pozn. red.]. Poď sa so mnou hrať, pôjdeme autami na výlet.” 

Škôlkarka Grétka si priestory kaviarne užíva plnými dúškami. Foto: Miroslava Pavlíková
Škôlkárka Grétka si priestory kaviarne užíva plnými dúškami. Foto: Miroslava Pavlíková

Kaviareň, ktorá aj pomáha

Ak si v kaviarni kúpite akúkoľvek kávu, tak 5 percent z každej predanej kávy poputuje na pomoc chorým deťom. „Týmto ďakujeme všetkým, ktorí k nám prídu na kávičku, lebo vlastne oni tým aj pomáhajú.” 

Pani majiteľka Olívia Nerodolíková ďalej spomína, akým ďalším spôsobom ešte chorým alebo zdravotne znevýhodneným deťom pomáhajú. „Už dlhodobo sa venujeme rôznym charitatívnym projektom. Na Vianoce sme pripravovali vianočný obed pre bezdomovcov, chceli by sme aj naďalej pomáhať tam, kde pomoc potrebujú.” Taktiež sa počas Dňa narcisov zapájajú do zbierky. Ľudia si tak aj u nich budú môcť kúpiť narcis a prispieť na liečbu iným ľuďom. 

Podľa slov pani Olívie v kaviarni pripravujú aj rôzne akcie pre ratolesti: „Aby sa nielen zahrali, ale aj naučili”. Pre deti, ale aj pre rodičov chystajú rôzne workshopy, knižné besedy, kurzy prvej pomoci, alebo besedy s významnými ľuďmi napríklad z oblasti zdravotníctva (pediater, neonatológ, kardiológ).

Grétka pobehala všetky rozprávkové miestnosti v kaviarni. Foto: Miroslava Pavlíková
Grétka pobehala všetky rozprávkové miestnosti v kaviarni. Foto: Miroslava Pavlíková

„Týmito besedami chceme nielen edukovať rodičov, ale aj deti naučiť pýtať sa. V súčasnosti sa deti boja otvorene komunikovať, pýtať sa, keď ich niečo zaujíma a tieto besedy by im mali k tomu pomôcť.” Uzatvára tému besied a rozhovorov pani Olívia. 

Na otázku, čo ešte chystajú, pani Olívia reaguje: „Novinka, ktorú pre zákazníkov práve pripravujeme, je letná terasa, na ktorej sa už teraz v stolárskej dielni pracuje a veríme, že čoskoro už aj na nej si budú môcť zákazníci vychutnať svoju kávičku či koláčik.”

Grétke som sľúbila, že sa sem ešte vrátime. S radosťou súhlasila. A ja sa zase teším na nové posedenie vonku na terase. 


Ďalšie články