Kritika používateľov skejtparku v Bardejove. Smeti na zemi, čarbanice po stenách a stoloch

BARDEJOV – V mnohých slovenských mestách či dedinách sa mladšie ročníky občas sťažujú, že sa nemajú kde športovo vyžiť. V metropole horného Šariša sa podarilo koncom roka 2021 odovzdať do užívania pekný obnovený skejtpark. Tento stav je však už minulosťou.

skatepark Bardejov Skejtpark sa podarilo upraviť a zrekonštruovať stoly, koše či altánok. V súčasnosti je situácia iná. Foto: Archív OOCR

Dielo pred dvoma rokmi zrealizovali vďaka financiám z Oblastnej organizácie cestovného ruchu ŠARIŠ-Bardejov a Krajskej organizácie CR Severovýchod Slovenska, ktoré prispeli na financovanie obnovy drobných prvkov – lavičiek, košov a podobne. V súčasnosti však z niekdajšej slávy ostalo len máločo.

Nezávislý informačný portál ONline Bardejov v uplynulých dňoch nešetril kritikou na mládež, ktorá si podľa autora skejtpark neváži. „Zničený plot, odpadky po celom areáli, dočmárané stoly a poškodený prístrešok, desiatky ohorkov cigariet na zemi a podlahe,“ vyratúva autor poškodené zariadenie a prvky v skejtparku. „Návštevníci nevedia ani vytriediť odpad do troch smetných nádob. A dalo by sa pokračovať. Vážia si mladí priestor?“ Krátke konštatovanie uzatvárajú poznámka o hanbe a emotikon Palec dole.

Krátko po odovzdaní areálu sa verejnosť rozplývala nad tým, ako pekne vyzerajú vynovené lavičky, stoly, altánok, ale aj funkčné a bezpečné osvetlenie areálu. Aktuálne je miesto, ktoré bolo primárne určené na rozvíjanie pohybových zručností skejterov, kolobežkárov, bikerov, ale aj detí a dospelých, ktorých lákajú iné športy a milujú pohyb vo vonkajšom prostredí, v žalostnom stave.

Oslovili sme preto komunikačné oddelenie bardejovskej radnice. Vedúci oddelenia Štefan Hij pre Košický Štandard spresnil, že pôvodne bol skejtpark postavený zo zdrojov mesta v roku 2015. Následne však kríza stopla ďalšie rozvíjanie športoviska.

„Prevádzku skejtparku navyše komplikuje aj fakt, že vstup je spoločný so školou, a hlavne večerní návštevníci sa potom pohybujú aj v jej areáli, preto sa školský dvor zamyká. Skejtpark má v právoplatnom nájme OOCR, ktorá doposiaľ zabezpečovala aj údržbu a servis. Bohužiaľ, niekedy toto miesto navštevujú aj ľudia, ktorí nemajú v úmysle športovať… Nedá sa to stopercentne ustriehnuť. Mestská polícia upozorňuje mesto na prípadné porušenia prevádzkového poriadku a my sa to snažíme riešiť,“ zdôraznil hovorca v závere.

Názory miestnych na počínanie mládeže sa rôznia. Jedni neskrývajú rozhorčenie, iným je to jedno. „Bodaj by naše mesto malo len takéto problémy,“ znie pomerne zvláštne vyjadrenie mladého Bardejovčana.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok