Riaditeľka spoločnosti YouTube získala Cenu slobody prejavu. Od organizácie, ktorú financuje

Susan Wojcickiová. Foto: reprofoto/Youtube Susan Wojcickiová. Foto: reprofoto/Youtube

Hlava spoločnosti YouTube dostala cenu od organizácie, ktorú YouTube sám sponzoruje. Zároveň ide o Cenu slobody prejavu, čo je podľa kritikov značne ironické. Riaditeľka počas ceremónie totiž rozprávala i o tom, ako dobre stránka YouTube vymazáva alebo skrýva videá.  

Bizarná situácia pripomínajúca režimy minulé. Aj tak by niekto mohol zhodnotiť nedávne udeľovanie cien zo strany mimovládnej organizácie Freedom Forum. Tá sa tituluje ako obranca prvého dodatku ústavy USA, teda je za podporu slobody tlače a prejavu.

Vo štvrtok 15. apríla udeľovala táto organizácia takzvanú Cenu slobody prejavu. Vyslúžila si ju riaditeľka spoločnosti YouTube Susan Wojcickiová. Udialo sa tak na virtuálnej ceremónii, ktorú sponzoroval práve YouTube, spoločnosť vlastnená korporáciou Google.

„Teší ma, že tu môžem dnes byť, aby som odovzdala Susan Wojcickiovej Cenu slobody prejavu. Ako riaditeľka YouTubu, Susan čelí niektorým najkritickejším problémom okolo slobody slova dnes,“ uviedla Molly Burkeová, ktorá virtuálnu cenu odovzdávala.

Neporušuje to pravidlá, ale…

Wojcickiová po získaní ceny rozprávala o význame slobody slova a o tom, akým spôsobom k tomu pomáha stránka YouTube. Zároveň spomenula i údajnú snahu o udržanie rovnováhy medzi slobodou prejavu a mazaním videí z dôvodu „ochrany komunity pred nebezpečným obsahom“.

„A tak sme odstránili deväť miliónov videí za posledný štvrťrok. A skoro všetky z nich, viac ako 90 percent, odstránili stroje, čo je dobré, pretože to znamená, že keď je tam obsah, ktorý porušuje pravidlá, nájdeme ho veľmi rýchlo,“ pochválila sa Wojcickiová.

Následne hovorí, že na stránke je aj mnoho obsahu, ktorý síce pravidlá technicky neporušuje, ale je na hrane a vedeniu spoločnosti sa to nepáči. „Pre takýto obsah jednoducho zmenšíme jeho dosah, teda nebudeme ho odporúčať našim užívateľom,“ dodáva riaditeľka.

YouTube nesponzoroval len túto ceremóniu, patrí k všeobecným partnerom mimovládky Freedom Forum. Na ich stránke je spoločnosť vedú ako súčasť ich korporátneho programu. Inak povedané, YouTube financuje Freedom Forum ako celok.

Vymyslite si cenu a dajte si ju sami sebe

„Členovia dostanú prioritný prístup na VIP udalosti, stanú sa súčasťou nášho marketingu a mediálnych plánov, či dostanú možnosti zapojenia svojich zamestnancov,“ píše sa na stránke Freedom Forum. Okrem YouTubu je členom napríklad korporácia CBS, Goldman Sachs či NPR.

Sama mimovládka má pritom históriu veľmi zvláštnych peňažných tokov. V roku 2012 zaznamenala deficit vo výške 48 miliónov dolárov. V tom istom roku vyplatilo Freedom Forum svojmu bývalému predsedovi skoro milión dolárov.

Kritika sa na YouTube a Freedom Forum začala sypať takpovediac okamžite. V komentároch pod videom nájdeme odkazy na román 1984 od Georgea Orwella či výsmech celej situácie. „Toto je skvelý príklad slobody prejavu. Vymyslite si cenu a dajte si ju sami sebe,“ píše jeden z najobľúbenejších komentárov.

Všeobecnú nevôľu dokumentuje aj pomer ľudí, ktorým sa video z ceremónie páči alebo nepáči. V čase písania článku mal záznam odovzdávania ceny dohromady 92 reakcií druhu páči sa mi to. Naopak, palec dole znamenajúci nepáči sa mi to dalo videu viac ako 24-tisíc ľudí.

Pomer kladných a záporných reakcií pod videom.

Skúsenosť s komunizmom nepomohla

Nie je prekvapivé, že YouTube sa už dávnejšie začal pohrávať s možnosťou zrušenia tlačidiel páči sa mi to a nepáči sa mi to, alebo aspoň ich skrytím. Riaditeľ projektového manažmentu Tom Leung argumentoval, že niektorí ľudia zneužívajú práve negatívne tlačidlo.

V marci tohto roku začala spoločnosť testovať skrývanie počtu nesúhlasných reakcií pod videami. YouTube tvrdí, že tak reaguje na požiadavky tvorcov obsahu. Mnoho ľudí však argumentuje, že spoločnosť tak chce len zakryť častý nesúhlas s vyjadreniami spoločnosti či progresívnou propagandou, ktorá sa u nich objavuje.  

Pozornosť si spomínaná ceremónia získala aj v stredoeurópskych vodách. Na sociálnej sieti ju skritizoval český aktivista za slobodu slova Daniel Vávra. „Toto je video, na ktorom si riaditeľka YouTubu preberá Cenu slobody slova od organizácie, ktorú sponzoruje YouTube. A to je ultra bizarné,“ píše Vávra.

Aktivista pripomína, že rodina Wojcickiovej musela utiecť z Poľska pred socialistickou diktatúrou, kým Susan teraz hovorí o tom, ako je skvelé, že zmazali milióny videí. Alebo ako obsah, ktorý sa im nepáči, jednoducho nikomu neukazujú. „Jednoducho skvelá bojovníčka za slobodu. Vojna je mier, nenávisť je láska, sloboda je otroctvo. 1984 nebol návod,“ poznamenáva Vávra.

Tohle je video, na kterém si CEO Youtube přebírá Cenu svobody slova od organizace, kterou sponzoruje Youtube. A je to…

Uverejnil používateľ Daniel Vavra Streda 21. apríla 2021


Ďalšie články