Americkú učiteľku vyšetruje univerzita za zmienku, že má dosť rečí o BLM

Protestujúci z hnutia BLM. Foto: TASR/AP Protestujúci z hnutia BLM. Foto: TASR/AP

Štátna univerzita v meste Buffalo v štáte New York vyšetruje učiteľku na čiastočný úväzok Ericu Copeovú za jej vyjadrenia o rasovom hnutí Black Lives Matter. Na sociálnu sieť Instagram sa dostalo video, na ktorom učiteľka podáva študentom očividne kontroverzné vyjadrenie.

„Toto je môj úprimný názor, a vy musíte úprimne odpovedať, čo si myslíte a ako sa cítite. Takže, mám už dosť rečí o hnutí Black Lives Matter. Tak. Povedala som to,“ vyhlási na krátkom zázname Copeová, ktorá sa sama označuje za liberálku. Video malo byť zachytené ešte na jeseň minulého roku. Autorkou je študentka Jahnay Moreheadová.

Žiačka následne učiteľku nahlásila zriadenej univerzitnej komisii pre diverzitu. Podľa Moreheadovej bolo učiteľkino vyhlásenie necitlivé a príkladom vety, za ktorú bude možno „zrušená,“ teda, že ju vyhodia z práce. „Povedala nám, aby sme vyjadrili nejaký kontroverzný názor, a toto bol zrejme jej príklad,“ dodala Moreheadová.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa shadedailynews (@shadedailynews)

Univerzita momentálne túto udalosť vyšetruje. Copeovú zastupuje právnik Adam Steinbaugh z Nadácie pre práva jednotlivca na vzdelanie (FIRE). Ten tvrdí, že spomenuté video je vytrhnuté z kontextu a učiteľka sa len snažila žiakom ukázať dôležitosť ťažkých rozhovorov.

Kontext nepoznáme

„Snažila sa rozprávať provokačne a bez kontextu to je interpretované tak, ako keby tvrdila, že ju unavujú rozpravy o BLM,“ tvrdí Steinbaugh. Celé video podľa neho dokazuje, že učiteľka sa snažila povedať, že má dosť povrchných rečí o hnutí BLM.

Právnik preto považuje šetrenie Copeovej zo strany univerzity za nesprávne. „Príde mi to ako prístup ʻnajprv ju odsúdime a až potom sa pýtame otázkyʻ,“ dodal Steinbaugh. K prípadu sa vyjadrila aj rektorka univerzity Kate Conway-Turnerová.

„Uisťujem vás – Štátnej univerzite v Buffale na čiernych životoch záleží,“ uviedla vo vyhlásení. Podotkla, že aj keď je celý kontext zatiaľ neznámy, slová učiteľky boli aj tak necitlivé a neakceptovateľné.

„Aj keď je sloboda prejavu a diskusia na našej univerzite a v našich triedach vítaná, musíme si uvedomiť, že sloboda slova nie je bez dopadov na tých, ktorých zasiahne. V jadre je BLM vyjadrenie ľudských práv,“ píše rektorka.  


Ďalšie články