Slovenská osemnástka je po roku opäť v semifinále. Mladí hokejisti zdolali Česko 3:2

440971373_999978621486953_6657811685637874825_n Slovenskí hokejisti do 18 rokov. Foto: Facebook/Hockey Slovakia

Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále MS do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli vo Vantaa zdolali Česko 3:2 a po roku budú hrať na šampionáte opäť o medaily.

Zverenci trénera Martina Dendisa predviedli proti favorizovanému súperovi obetavý, disciplinovaný výkon, ktorý podporil výbornými zákrokmi brankár Alan Lenďák. Skóre otvoril už v 2. minúte v presilovke Tobias Tomík, na ktorého gól dokázal odpovedať Adam Titlbach. Slováci potom dvomi presnými zásahmi Ondreja Marunu odskočili na 3:1, Česi dokázali už len znížiť Jakubom Fibigrom.

Slovenská „osemnástka“ tak po roku opäť postúpila medzi najlepšiu štvorku na MS. Vlani na šampionáte vo Švajčiarsku obsadila štvrté miesto. Jej maximom na MS „18“ je striebro z roku 2003 v Jaroslavli, v zbierke má aj bronz z MS 1999 v nemeckých mestách Füssen a Kaufbeuren.

Slováci začali sebavedomo, hneď v úvode si vypýtali faul a presilovku už po 17 sekundách využili. Tomík švihom vystrelil od modrej čiary a puk prešiel cez cloniacich hráčov až za chrbát brankára Milotu – 0:1. V 5. minúte mohli Česi vyrovnať zásluhou nepokrytého Kubiesu, stroskotal však na Lenďákovi. Podarilo sa im to až v početnej výhode, Titlbach trafil ešte žŕdku, no vzápätí Straka nešťastne usmernil puk do vlastnej bránky. Českí hráči si postupne začali vytvárať čoraz väčší tlak, Slováci ich však umne vytláčali k mantinelu a nedovoľovali im vytvárať si šance. Na konci tretiny Mrtka fauloval kolenom Tomíka a dostal trest na 5 min + DKZ.

Dlhú presilovku však Slováci nevyužili, vytvorili si v nich len 2-3 menej výrazné strelecké príležitosti. V 27. min sa pred Milotu natlačil Liščinský, český brankár zasiahol. Potom sa dostali k slovu opäť technicky zručnejší Česi, Švec a v presilovke Benák nechali vyniknúť Lenďáka. V 34. Vaculík v tutovke minul slovenskú bránku. V čase najväčšieho českého tlaku vybojoval puk pri nápadaní Šatan, Chovan vysunul Marunu a ten so šťastím poslal puk do siete – 1:2. Na konci tretiny mohol pridať tretí gól Straka, sám pred Milotom trafil bekhendom brankára.

Slováci sa v úvode tretej časti ocitli pod silným českým náporom. V 42. min už prekonaného Lenďáka zastúpil Beluško, ktorý odpratal puk spred bránkovej čiary. Vzápätí prišiel z čista-jasna tretí slovenský gólový úder. Maruna obral v útočnom pásme pri mantineli o puk Krála a strelou z otočky prekvapil Milotu – 1:3. Následne nevyužil dobrú možnosť na zvýšenie náskoku Pitka.

Hra dostala spád, Lenďák podržal svoje mužstvo pri šanci Titlbacha, na opačnej strane sa dostal Pobežal do samostatného úniku, no Milotu neprekonal. O zdramatizovanie duelu sa postaral v 52. min Fibigr, no o ďalší tlak sa Česi pripravili sami vylúčením Šveca. V závere súper odvolal brankára a skúsil to v šestici, slovenský tím si však už tesný náskok udržal.        

MS do 18 rokov – štvrťfinále /Vantaa/:
        Česko – SLOVENSKO 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
        Góly: 8. Titlbach (Zielinski, Benák), 52. Fibigr (Galvas, Benák) – 2. Tomík (Radivojevič, Pobežal), 35. Maruna (Šatan, Chovan), 43. Maruna. Rozhodovali: Österberg (Švéd.), Wuorenheimo (Fín.) – Bedard (Kan.), Davidonis (Lot.), vylúčení: 2:3 na 2 min., navyše Mrtka (ČR) 5 min + DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 380 divákov.
        Česko: Milota – Fibigr, Zielinski, Mrtka, Galvas, Hlinský, Král, Švec – Kubiesa, Kos, Sikora – Benák, Titlbach, Jecho – Daníček, Curran, Drančák – Poletín, Vaculík, Heš – Lisler
        SR: Lenďák – Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Kalman, Zubek – Straka, Pobežal, Tomík – Chrenko, Pitka, Nemec – Chovan, Svrček, Šatan – Maruna, Vrtiel, Liščinský

(tasr)


Ďalšie články