Bude Bratislavský majáles aj v daždi? Pozrite sa na posledné prípravy

BRATISLAVA – Dvojdňový Mestský open air festival Bratislavský majáles plný hudby a zábavy začína práve dnes. Skalných fanúšikov určite neodradí ani dážď. Organizátori a majitelia stánkov ešte dolaďujú posledné úpravy.

Bude Bratislavský majáles aj v daždi? Pozrite sa na posledné prípravy Hlavné pódium pre Bratislavský majáles 2024 sa pripravuje. Foto: Miroslava Pavlíková

Celé podujatie začína o pár hodín, prichádzam však na miesto zistiť, či je všetko tak, ako má byť aj napriek tomu, že prší. 

Stretávam tu Matúša, ktorý stojí pri hlavnom pódiu. Je tu od ôsmej rána a vraví, že toto pódium postavili už včera. Momentálne nemá veľa práce, no všetko sa určite zmení po príchode prvých fanúšikov. 

Na hlavnom pódiu sa pripravujú všetky potrebné káble a reproduktory na ozvučenie kapiel. Foto: Miroslava Pavlíková
Na hlavnom pódiu sa pripravujú všetky potrebné káble a reproduktory na ozvučenie kapiel. Foto: Miroslava Pavlíková

Šimon je ďalší človek, ktorý stojí na svojom mieste a dáva na všetko a všetkých pozor. ,,Prší, tak uvidíme, ako to tu bude prebiehať, či vôbec prídu ľudia.” 

Pre milovníkov piva sú na každom kroku nachystané stánky s rôznymi druhmi piva. Keďže začína pršať stále viac, vchádzam do jedného z nich, kde dvaja technici chystajú a zapájajú výčapné záriadenie. 

Ako sa dozvedám, stroj na čapovanie piva sa dá spojazdniť za pol hodinu až hodinu. Technik od beerjetu (výčapné zariadenie) Marek je na nával návštevníkov pripravený: ,,2000 pív za hodinu dokážeme na tom vyčapovať.”

Radegast si pre svojich hostí pripravil tiež krásny a hlavne dobrodružný domček s pivom. Tu si môžu návštevníci okrem piva vyskúšať aj ferratu, ktorej trasa vedie okolo celého stánkového domčeka.

Ferrata pre návštevníkov Bratislavského majálesu. Foto: Miroslava Pavlíková
Ferrata pre návštevníkov Bratislavského majálesu. Foto: Miroslava Pavlíková

Od eventového pracovníka sa však dozvedám, že ľudí, ktorí budú mať viac pív v sebe, na ferratu z bezpečnostných dôvodov nepustia. Rozmýšľam, že by som si ferratu vyskúšala teraz aj ja, ale prší a ako sa poznám, ani to pivo nepotrebujem k tomu, aby som sa v daždi šmykla.

Všetky stánky s nápojmi a občerstvením sú už na svojich miestach. Majitelia vybaľujú a chystajú posledné veci. Budete si tak môcť pochutnať na cigánskej pečienke, rebierkach, klobáskach, langošoch, bryndzových haluškách, strapačkách či trdelníku.

Do areálu vchádzajú so svojím autom napriek dažďu dvaja vysmiati mladí muži, ktorí tu počas týchto dvoch dní budú predávať cukrovú vatu. ,,Máme dobrú cukrovú vatu, popcorník slaný, sladký.” 

Pokiaľ celý veľký priestor, v ktorom sa bude Bratislavský majáles konať obehnem, už sú na svojom mieste a ak by som chcela, spravia mi cukrovú vatu hneď.

Cukrová vata a popcorn je prichystaný nielen pre deti. Foto: Miroslava Pavlíková
Cukrová vata a popcorn je prichystaný nielen pre deti. Foto: Miroslava Pavlíková

Zastavila som sa ešte pri jednom stánku, v ktorom bolo počuť zvuk vŕtačky. Ako sa od majiteľky dozvedám, je to stánok s vínom, ktorý aj s pomocou vŕtačky rozložia asi za hodinu. ,,Teraz si takto chystáme stánok prvýkrát.” Je to teda ich nová „búdka“, ktorú otestujú práve tu. 

Okrem piva si budete môcť vychutnať aj víno. Foto: Miroslava Pavlíková
Okrem piva si budete môcť vychutnať aj víno. Foto: Miroslava Pavlíková

Celá zmoknutá sa utekám pozrieť do zóny občerstvenia. V jednom zo stánkov je rušno. Majiteľ Tibor Mészáros prevádzkuje vlastný podnik Daj si, kde predávajú svoje vychýrené tousty. ,,Prišli sme sem už od ôsmej, ale chystá sa to tu už odvčera a tešíme sa na dnes.” 

Ako mi vraví, teraz už len dolaďujú také ,,kozmetické drobnosti, teda detaily. A čo budú návštevníkom ponúkať? ,,Máme takú špecialitu – bravčový bôčik s chrenom, s uhorkou a horčicou. A potom tu budú samozrejme naše tousty.” 

Majiteľ Igor z Daj si vám pripravý ten najlepší toast. Foto: Miroslava Pavlíková
Majiteľ Tibor z Daj si vám pripraví ten najlepší toast. Foto: Miroslava Pavlíková

V priestore areálu je aj pre detského diváka pripravené menšie pódium na detské divadielka a preliezky, ktoré sú dlhodobo súčasťou Tyršovho nábrežia. Na mieste je nachystaných aj nespočetne veľa smetných nádob, ktoré pracovníci rozmiestnili po celom areáli.

Počas tohto 15. ročníka sa na prevažne hudobnom festivale budete môcť zapojiť do rôznych diskusií a verejných debát. Pri prechádzaní areálom si môžete tiež všimnúť aj výstavu 40 fotografií ukrajinských študentov, ktorí zahynuli počas vojny. 

Celosvetová výstava fotografií na Bratislavskom Majálesi. Foto: Miroslava Pavlíková
Výstava fotografií na Bratislavskom majálesi. Foto: Miroslava Pavlíková

Obmedzené parkovanie

Keďže som už teraz mala problém s parkovaním a to festival ešte ani nezačal, odporúčam vám využiť mestskú hromadnú dopravu.

Budú fungovať autobusové linky, ktoré chodia pravidelne cez Most SNP alebo električka číslo 3 z centra po Starom moste do Petržalky. Podľa najnovších informácií posilní Dopravný podnik Bratislava cez víkend kapacitu električkových liniek.

Vstup na celé podujatie je bezplatný, nájdete tu aj veľa miest na sedenie. Otázkou však je, či sa bude dať na nich sedieť, keďže dnešný upršaný deň Bratislavskému majálesu nepraje.

Oddychová zóna na Bratislavskom majálesi. Foto: Miroslava Pavlíková
Oddychová zóna na Bratislavskom majálesi. Foto: Miroslava Pavlíková

Menšie pódium pre detské divadielka. Foto: Miroslava Pavlíková
Menšie pódium na detské divadielka. Foto: Miroslava Pavlíková
OLO zabezpečilo na Bratislavský majáles veľa smetných kontajnerov. Foto: Miroslava Pavlíková
OLO a. s. zabezpečilo na Bratislavský majáles veľa smetných kontajnerov. Foto: Miroslava Pavlíková