Mladší ľudia sprevádzajúci seniorov sa budú môcť dať tiež zaočkovať

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku spustili vakcináciu zamestnancov Vladimíra Lengvarského zaočkovali ešte ako riaditeľa ružomberskej nemocnice. Foto: Miroslava Mlynárová/TASR

Na Slovensku sa očakáva spustenie online čakárne na očkovanie, možnosť výberu vakcíny a očkovanie látkou Johnson & Johnson.

Prvým krokom smerom k masívnejšiemu očkovaniu ľudí v produktívnom veku bude možnosť nechať sa zaočkovať počas sprevádzania seniora nad 70 rokov. Takáto príležitosť na očkovanie pre ľudí nad 18 rokov má zároveň pomôcť dostať na očkovanie viac seniorov. V televízii TA3 to avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Očkovanie ľudí sprevádzajúcich seniorov by sa malo spustiť už v priebehu budúceho týždňa.

Rozšíriť dostupnosť očkovania by v najbližších týždňoch malo niekoľko krokov ministerstva zdravotníctva. Minister potvrdil intenzívnu prácu na na spustení online čakárne. Tá by mala byť, ako informuje Sme, otvorená v priebehu jedného až dvoch týždňov. Prihlasovanie sa bude týkať všetkých ľudí nad 18 rokov, navyše každý človek bude mať možnosť vybrať si, ktorou vakcínou chce byť zaočkovaný.

Vakcína firmy Johnson & Johnson sa má podľa ministra používať hlavne v špecifických komunitách, napríklad rómskych, ale aj v domovoch sociálnych služieb. Očkovať by sa ňou mohlo začať už budúci týždeň.

V prípade vakcíny Sputnik V plánuje minister zdravotníctva zverejnenie zmluvy. Dostupnosť tejto vakcíny pre ľudí je zatiaľ otázkou schvaľovania príslušnými úradmi, konkrétne sa čaká na preverenie šarže zo Šarišských Michalian. Vakcíny preveruje certifikované laboratórium v Maďarsku. Po dodaní výsledku sa ministerstvo rozhodne, či sa bude na Slovensku používať aj táto vakcína.


Ďalšie články