Na púti v sobotu 18. mája požehnajú sakrálny skvost, sochu Kráľa milosrdenstva

BUTKOV – V sobotu 18. mája, v deň 104. výročia narodenia sv. Jána Pavla II., sa v Skalnom sanktuáriu Božieho milosrdenstva na hore Butkov uskutoční jarná púť.

butkov Blíži sa ďalšia púť na Butkove. Zúčastníte sa na nej? Foto: Ľubomír Chochula

Program sa začne na pravé poludnie krížovou cestou, ktorú pútnici spoločne s kňazom Romanom Skolozdrom a Máriou Dudášovou absolvujú od Detvianskeho kríža do Skalného sanktuária.

Nasledovať budú hudobné číslo mužského speváckeho zboru Mužáci Moravia, svedectvo stigmatizovanej sýrskej mystičky Mymy Nazzour, hodina Božieho milosrdenstva sestry Kongregácie z Krakova a vystúpenie operného speváka, tenoristu Štátneho divadla v Košiciach Titusza Tóbisza.

Po 15:00 sa vstúpi do vigílie slávnosti zaslania Ducha svätého. Jej hlavným celebrantom bude pápežský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli za účasti žilinského biskupa Mons. Tomáša Galisa.

Súčasťou slávnostnej sv. omše (16:00) bude ustanovenie tohto prírodného areálu za diecéznu svätyňu s názvom Skalné sanktuárium Božieho milosrdenstva na hore Butkov. O hudobný sprievod sa postarajú skupina Gospel Family a Titusz Tóbisz.

„Viaceré umelecké sakrálne diela na Butkove pohladia dušu a sú dielami vytvorenými na Božiu slávu. Nielen pre najbližšie okolie, ale aj pre celé Slovensko je známe, že práve na Butkove sa okrem iných diel nachádza monumentálna socha Matky milosrdenstva, ktorá je najväčšou v strednej Európe,“ uviedol pre Trenčiansky Štandard Anton Barcík z Nadácie AGAPA Ladce.

„Verím, že v Sanktuáriu plnom skál prichádzajúci pútnici opäť budú žasnúť nad novým sakrálnym skvostom – monumentálnou 600-kilogramovou sochou Kráľa milosrdenstva. Sochu v rámci púte 18. mája požehnajú apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli a žilinský biskup Mons. Tomáš Galis. Butkov chce predovšetkým Slovákom zanechať veľké posolstvo. Toto miesto sa dotkne každého veriaceho i hľadajúceho,“ dodal.

Organizátori púte (Farnosť Ladce, Farnosť Beluša, obec Ladce, obec Beluša, Považská cementáreň a Nadácia AGAPA Ladce) opäť zabezpečili pre pútnikov, ktorí nezvládnu peší výstup, výjazd autobusmi zo spodného podlažia lomu až na 12. podlažie (od 11:00 do 13:30).

Na jarnej púti sa očakáva vysoká účasť, minimálne taká ako vlani, keď sa na nej zúčastnilo šesťtisíc pútnikov. Vlastne, všetky podujatia na Butkove sú magnetom pre návštevníkov. Veľký úspech mala aj tohtoročná prvá púť (7. apríla) na tomto zázračnom mieste. Práve tu sa uskutoční aj charitatívny koncert Hudba bez bariér (20. júna). No a tradičná celoslovenská púť k Panne Márii bude na Butkove 24. augusta.

„Hlavným celebrantom svätej omše bude 24. augusta známy karmelitán páter Vojtěch Kodet. V hudobnom bloku vystúpia Karol Konárik a Vlasta Mudríková. Sv. omšu bude sprevádzať spevácky zbor Gaudium,“ spresnil pre Trenčiansky Štandard Barcík.

Dodal, že Kristove posolstvo Božieho milosrdenstva je protiprúdom ideológie súčasného sveta, ktorý je stále viac sekularizovaný a ponorený do materializmu. Preto je rád, že Skalné sanktuárium nad obcou Ladce v ostatnom desaťročí významne vstúpilo nielen do života cirkvi, ale aj celého národa. A pravdepodobne sa už teraz stalo najnavštevovanejším pútnickým miestom na Slovensku.

Na jarnej púti sa očakáva vysoká účasť veriacich. Vľavo je monumentálna socha Panny Márie. Foto: Ľubomír Chochula