Čím ďalej zmrzlina od centra, tým lacnejšia. Vo Vajnoroch a Vrakuni dokonca za euro

BRATISLAVA – Každá mestská časť Bratislavy ukrýva tú svoju najlepšiu zmrzlinu. Boli sme sa na ne pozrieť od Devínskej Novej Vsi až po Vajnory. Zistili sme, kde ich nájdete a koľko stojí kopček zmrzliny.

Zmrzliny v městských častých Bratislavy Hľadali sme najlepšie zmrzliny v Bratislave. Tip nám dala aj mama Barbora s deťmi. Foto: Miroslava Pavlíková

V centre mesta nájdete asi päť zmrzlinární. Navštívila som tri. Ceny sa tu pohybujú o čosi vyššie ako v ostatných mestských častiach. Tieto zmrzlinárne oslovujú väčšinou turistov a návštevníkov Bratislavy. Za jeden kopček zmrzliny tu zaplatíte aj štyri eurá.

V centre je zmrzlina o čosi drahšia

Je desať hodín doobeda. Zmrzlinárne sa pomaly otvárajú. Vchádzam do jednej z nich, kde obsluhuje sympatická Anastázia. „Ponúkame pistáciovú zmrzlinu a pistáciový nugát v pistáciovom kornútku,” spomína mi ich vychytávku Pistáciové Kombo a zároveň dodáva aj ďalšie netradičné zmrzlinové chute. 

Anastázia odporúča ochutnať Pistáciové Kombo. Foto: Miroslava Pavlíková
Anastázia odporúča ochutnať Pistáciové Kombo. Foto: Miroslava Pavlíková

„Grep, papaya, lotus, toffifee, karamel, belgickú čokoládu.” Anastázia mi ukazuje aj bohatý výber kornútkov. Okrem pistáciového ponúkajú aj jahodový, čokoládovo-orieškový, s cukrovou posýpkou alebo bezlepkový. „Keď ľudia nemôžu mlieko, tak vedia kúpiť aj vegánske alebo sorbety.” Za kopček zmrzliny v cukrárni Moja srdcovka si zaplatíte 2,50 eura. 

Presúvam sa o kúsok ďalej do zmrzlinárne Arthur Gelato, ktorá stojí hneď vedľa legendárnej sochy Čumil. Kopček zmrzliny tu stojí 2,50 eura, no pistáciovú tu kúpite za štyri eurá. Podľa slov Sergia z Chorvátska, ktorý tu pracuje už tri roky, by mali ľudia určite ochutnať zmrzlinu Keto Line, z ktorej sa dozaista nepriberie, keďže obsahuje množstvo proteínov a vlákniny. „Namiesto cukru, ako sladidlo používame stéviu alebo alulózu.” 

Sergio z Chorvátska odporúča ochutnať diétnu zmrzlinu Keto Line. Foto: Miroslava Pavlíková
Sergio z Chorvátska odporúča ochutnať diétnu zmrzlinu Keto Line. Foto: Miroslava Pavlíková

Na Hviezdoslavovom námestí sa ešte zastavujem v Luculus Ice Saloon. Na námestí majú dve prevádzky a v jednej z nich si práve kupuje zmrzlinu mama Barbora s deťmi. „Ja to tu poznám už roky rokúce, má to tu dobré meno, dobrú tradíciu, majú tu ozaj dobré zmrzliny, aj také zaujímavé príchute.”

Kým si ona pochutnáva na smotanovo-čokoládovej chuti, jej malý syn sa v kočíku pasuje s vanilkovou. „Už to vie aj sám popapať.”  

Gazmen z Macedónska, ktorý tu obsluhuje, mi vraví, že oproti minulej sezóne zmrzlina na cene mierne stúpla. Kopček stojí 2,50 eura. 

Gazmen z Macedónska predáva zmrzlinu v centre mesta Bratislavy. Foto: Miroslava Pavlíková
Gazmen z Macedónska predáva zmrzlinu v centre mesta Bratislavy. Foto: Miroslava Pavlíková

Mama Barbora mi ešte odporúča ďalšiu zmrzlinu, ktorá jej rodine veľmi chutí. „V Devínskej Novej Vsi. Zmrzlináreň Favor.it.” Nič viac mi ďalej netreba. Idem tam. 

Výnimočná zmrzlina v Devínskej Novej Vsi

Vchádzam do zmrzlinárne Favor.it, ktorá je zároveň aj cukráreň a kaviareň. Mám šťastie, stretávam tu rovno pani majiteľku Moniku Pokornú, ktorá mi ochotne ponúka okrem svojich slov aj kávu. Keďže ma ale dnes čaká navštíviť ešte veľa zmrzlinární, slušne odmietnem a počúvam, ako táto vychýrená zmrzlináreň vznikla.

Zmrzlináreň si spolu so svojím manželom, ktorý pochádza z Talianska, otvorili už v roku 2018. „Za celú sezónu vystriedame viac ako 200 príchutí. Každý deň máme nové. Sú to rôzne recepty, kombinácie s bylinkami, s tropickým ovocím, špeciálne alkoholické sorbety pre dospelých.” 

Majiteľka Monika dáva do svojich gelato srdce. Foto: Miroslava Pavlíková
Majiteľka Monika dáva do svojich gelato srdce. Foto: Miroslava Pavlíková

Spoza dverí vykukne Monikin manžel Salvatore zo Sardínie, usmeje sa a zase zájde do útrob kuchyne. Ako mi Monika vraví, recepty vymýšľa ona. „V našich zmrzlinách nájdete to ozajstné ovocie, bez farbív, konzervantov, chémie a rôznych nafukovadiel.” Ako sa dozvedám, nie je to klasická zmrzlina, ale podľa remeselnej výroby tejto talianskej receptúry je to gelato.

„Poďte si ju aj pozrieť a ochutnať,” pozýva ma Monika na kopček zmrzliny, ktorý tu kúpite za dve eurá. Ani sa nenazdám a už v ruke držím obrovský kopček jahodovej zmrzliny s granátovým jablkom. Okrem toho som ešte ochutnala kúsok zmrzliny Tokyo. Musím povedať, že bola ozaj výnimočná. Zmes manga, kokosu a bielej čokolády sa vám pomaly rozplýva v ústach ešte dlho po tom, čo ste už zmrzlinu zjedli. 

V Devínskej Novej Vsi som si pochutila. Foto: Miroslava Pavlíková
V Devínskej Novej Vsi som si pochutila. Foto: Miroslava Pavlíková

Poďakujem Monike a bežím ďalej. Zamýšľam sa nad tým, že koľko asi zmrzlín dnes dokážem zjesť. 

Čo ponúkajú v Záhorskej Bystrici

Ocitla som sa v zmrzlinárni Na Vŕšku, kde oslovujem pani Natáliu, ktorá je majiteľkou tejto prevádzky. Ukazuje mi osem druhov mliečnych a osem ovocných. „Používame varené mlieko, nepoužívame tetrapak. Mlieko sa dlhé hodiny varí, preto je možno zmrzlina chuťovo taká lepšia.” Za kopček si tu od vás vypýtajú 1,50 eura. 

V Záhorskej Bystrici majú zmrzlinu každej farby. Foto: Miroslava Pavlíková
V Záhorskej Bystrici majú zmrzlinu každej farby. Foto: Miroslava Pavlíková

V Dúbravke majú zmrzlinu lacnejšiu

Navštívila som známu zmrzlináreň Nero. Každý deň ponúkajú 20 zmrzlín. Ceny od minulého roka nezvyšovali. Držia sa pri sume 1,20 eura za kopček zmrzliny. Pán Imer z Macedónska, ktorý si tu zmrzlinu sám varí, rád počúva pochvaly od svojich zákazníkov. 

„Najlepšia zmrzlina v Dúbravke je tu,” hovoria mu často. Imer mi vraví, že nemôžem odísť bez toho, aby som ochutnala. Dáva mi teda tú, čo ľudia najviac preferujú. Zmrzlina Snickers má naozaj chuť ako tá tyčinka. 

Imer z Macedónska predáva zmrzlinu v Dúbravke už dlhé roky. Foto: Miroslava Pavlíková
Imer z Macedónska predáva zmrzlinu v Dúbravke už dlhé roky. Foto: Miroslava Pavlíková

Variť zmrzlinu sa učila v Taliansku. Teraz predáva v Karlovej Vsi

Keď pôjdete okolo Karlovky, určite neobíďte cukráreň so zmrzlinou Sion Familia. Stretávam v nej pani majiteľku Alenku Spálovú. Svoje skúsenosti v príprave zmrzlín nadobudla priamo na jednej z univerzít v Taliansku a svoju prax získala aj u jedného pána, ktorý zmrzlinu dlhé roky vyrába.

Okrem tradičných zmrzlinových chutí u nej v ponuke nájdete napríklad aj mascarpone so slaným karamelom, smotanovú chuť s figami alebo caffe columbia.

Majiteľka Alenka sa učila variť zmrzlinu v Taliansku. Foto: Miroslava Pavlíková
Majiteľka Alenka sa učila variť zmrzlinu v Taliansku. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Alenka má veľa skúseností a preto sa jej pýtam, ako sa taká zmrzlina varí. V skratke mi povie, že sa zmieša mlieko, rôzne druhy cukru a zopár tajných ingrediencií. „Keď je už základná zmes uvarená, pridajú sa rôzne druhy pást, môžeme tam pridávať aj bylinky alebo sa v tom dokonca nechá vylúhovať čaj či podrvená káva.”

Ako sa ešte od pani Alenky dozvedám, sorbety robia z vysokého percenta ovocia. „Ľudia to cítia, že je tam to pravé ovocie.” Pani Alenka mi ešte ukazuje veľké mikroténové vrecko, v ktorom je poctivá citrónová šťava. Nepoužíva teda žiadne náhrady v podobe ochucovadiel, práškov či citrónovej arómy. 

Majiteľka Alenka do svojich zmrzlín nepoužíva žiadne náhrady. Foto: Miroslava Pavlíková
Majiteľka Alenka do svojich zmrzlín nepoužíva žiadne náhrady. Foto: Miroslava Pavlíková

Na otázku, prečo si vybrala práve zmrzlinu, mi jednoznačne odpovedá: „Pretože zmrzlina je taká typická pre rodiny, pre detičky, každý ju má rád.” Ako inak, aj v Sion Familia ochutnávam kopček zmrzliny. Ja ju mám dnes grátis, no inak stojí 1,80 eura. Je veľmi hustá a príjemne sladká.

Čím prekvapia Vajnory?

Zastavujem pri Pravej Jadranskej zmrzline u BoBra. Ako sa od obsluhujúceho Nikolasa dozvedám, každé ráno robia okrem základných zmrzlín vždy iné a vždy čerstvé. „Nikdy nie je dva dni tá istá, každý deň sa varí stále nová.” 

Najviac u nich ľudia kupujú Lieskový oriešok s praženými orechmi. Kopček zmrzliny tu kúpite za jedno euro. Ochutnávam lahodnú orieškovú zmrzlinu a keďže mi Nikolas vraví, že jeho kolegyňa je fotogenickejšia, posiela na fotenie namiesto seba ju. 

Jadranská zmrzlina vo Vajnoroch. Foto: Miroslava Pavlíková
Jadranská zmrzlina vo Vajnoroch. Foto: Miroslava Pavlíková

V Rači nájdete kvalitu

Musela som zájsť aj do cukrárne Zmrzlinka. Svojich pobočiek majú v Bratislave viac (Domček Medická, Zmrzlinka Krasňany a iné). Ako sa od Moniky, ktorá tu pracuje, dozvedám, ich zmrzlina si zakladá na kvalite. „Je poctivá, slovenská, žiadne farbivá.” V ponuke majú ovocné aj mliečne zmrzliny za 1,50 eura na jeden kopček. 

Zmrzlinku v Rači vyrábajú z kvalitných surovín aj od lokálnych dodávateľov. Foto: Miroslava Pavlíková
Zmrzlinku v Rači vyrábajú z kvalitných surovín aj od lokálnych dodávateľov. Foto: Miroslava Pavlíková

V nedeľu kúpite v Ružinove aj alkoholovú zmrzlinu

Cestou som sa zastavila aj v zmrzlinárni Raffaela. Laura, ktorej ujo má celú prípravu ovocia na starosti, mi prezrádza viac. „Všetky naše ovocné zmrzliny sú z pravého ovocia, ktoré ručne čistíme a ďalej pripravujeme,” a dodáva: „Ovocné sú bez mlieka, vegánske. Máme aj jahodovú, sladenú s agáve.”

Laura zmrzlinu predáva a jej ujo ju vyrába. Foto: Miroslava Pavlíková
Laura zmrzlinu predáva a jej ujo ju vyrába. Foto: Miroslava Pavlíková

Nakoniec mi ešte povie jednu špecialitku. „V nedele mávame príchute s alkoholom.” Keďže sú to zmrzliny s reálnym alkoholom (prosecco s malinami, kakao s rumom, baileys, piňa colada), tak sú pre deti zakázané. Kopček zmrzliny u nich vyjde na 1,50 eura.

Vo Vrakuni si na svoje prídu aj deti

Martina Žilinská je majiteľkou zmrzlinárne Cookies. Tento rodinný podnik s vyše 20-ročnou tradíciou prebrala po svojom otcovi. „Naša zmrzlina je ešte tradične varená a mrazená na takých klasických strojoch, ktoré nepracujú samé. Musíme to vyberať ručne. My sa snažíme udržať tú tradíciu a tradičné stroje, tradičné chute.” 

Majiteľka Martina udržiava tradíciu vo varení zmrzliny. Foto: Miroslava Pavlíková
Majiteľka Martina udržiava tradíciu vo varení zmrzliny. Foto: Miroslava Pavlíková

Na chvíľku náš rozhovor prerušujeme, keďže prichádza malá zákazníčka s mamou. Ako inak, dáva si ružovo-modrú zmrzlinu. „Deti sem rady chodia na tieto detské príšerky, včielky, myšky, jednorožce.” Kopček zmrzliny patrí k tým najlacnejším a to za jedno euro. 

Deti v Cokies obľubujú najmä rozprávkové zmrzlinové postavičky. Foto: Miroslava Pavlíková
Deti v Cookies obľubujú najmä rozprávkové zmrzlinové postavičky. Foto: Miroslava Pavlíková

Keďže mám malú dcérku aj ja, kupujem si od milej pani Martiny do termosky zopár kopčekov detských zmrzlín. Sľúbila som jej totiž, že jej zo svojej reportáže prinesiem. 

V Petržalke každé ráno čakajú na čerstvo nadojené mlieko od kravy

Tak ako v Záhorskej Vsi, tak aj v Petržalke má svoje pobočky zmrzlináreň LUMI. Mladé dámy, ktoré tu predávajú, majú oblečené rovnaké veselé zástery a vo vlasoch ružovo-biele mašle. 

Oslovujem Dominiku, ktorá tu už sedem rokov brigáduje. „Máme kvalitné domáce suroviny, slovenské ovocie, poctivú výrobu, čerstvo nadojené mlieko priamo od kravy a výborné zmrzlinárky.” Ako sa teda dozvedám, každé ráno sem čerstvé mlieko dovážajú.

V zmrzlinárni LUMI nosia zmrzlinárky veselé zásterky tak jako Dominika. Foto: Miroslava Pavlíková
V zmrzlinárni LUMI nosia zmrzlinárky veselé zástery tak ako Dominika. Foto: Miroslava Pavlíková

Dominika mi ponúka zmrzlinu. Vravím jej, dobre, ale iba kúsok, už som dnes mala veľa. Akoby ma ani nepočúvala a dostávam poriadnu porciu ako od mamy. Nachádzam v nej veľké kúsky ovocia a čokolády. Detský kopček predávajú za 1,50 eura a klasický kopček zmrzliny stojí 1,70 eura. 

V Rusovciach varí zmrzlinu celá rodina

Zmrzlináreň Sladké Bistro Rusovce funguje už vyše 25 rokov. Rozprávam sa s veselou Katkou, ktorej tento podnik spolu s manželom Peťom patrí. Sú tu spolu. „Zmrzlinu robíme z čerstvých plodov. Zameriavame sa na to, aby bola bez lepku, bez mlieka alebo bez mliečnej bielkoviny, bez vajec. Taká zdravšia. A menej sladíme.”

Majitelia Katka a Peťo varia v Rusovciach zmrzlinu už vyše 25 rokov. Foto: Miroslava Pavlíková
Majitelia Katka a Peťo varia v Rusovciach zmrzlinu už vyše 25 rokov. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Katka mi ešte objasňuje, že chutnú domácu zmrzlinu varí vedľa v dome jej brat Boris. Je to teda ozaj rodinný podnik, kde kopček zmrzliny kúpite za 1,30 eura. Ich zmrzlina kinder bueno má sviežu letnú chuť. 

V Čuňove dostanete k zmrzline aj nádherné prostredie

Ocitám sa v krásnom priestore. Je to zmrzlináreň Sladká záhrada. Majiteľka pani Eva Wolfová mi s úsmevom hovorí, že občas sama nevie, či je viac zmrzlinárka, alebo záhradkárka. A ja už vidím prečo. 

Zmrzlina v záhradke. Nájdete ju v Čuňove. Foto: Miroslava Pavlíková
Zmrzlina v záhradke. Nájdete ju v Čuňove. Foto: Miroslava Pavlíková

Keď si tu kúpite zmrzlinu, môžete si ju vychutnať v prírodnej okrasnej záhrade, kde je okrem stromov a kvetov aj jazierko s rybkami a korytnačkami. „Je to otvorený priestor hlavne pre rodiny s deťmi. Či už prídu na zmrzlinu, na koláčik alebo na nejakú limonádu. Robievame tu aj divadielko pre deti, maľovanie, detské oslavy.”  

Jazierko v Sladkej záhrade so zmrzlinou. Foto: Miroslava Pavlíková
Jazierko v Sladkej záhrade so zmrzlinou. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Eva mi ešte dodáva, že bez rodiny a pomoci manžela a detí by záhrada nevyzerala tak pekne ako dnes. Je to teda ich spoločný rodinný podnik, kde každý priložil ruku k dielu. Kopček zmrzliny predáva pani Eva za 1,50 eura. Ochutnávam lahodný jahodový sorbet a utekám ešte na poslednú zmrzlinovú zastávku. 

Do Jaroviec sa ľudia radi vracajú

Ema predáva v Zmrzline u Malého. Zmrzlinu si tu varia sami. „Chuťovo je veľmi dobrá a je z kvalitných surovín, tak preto sa sem ľudia radi vracajú,” vraví mi Ema a ja zatiaľ študujem ponuku. Príchute ako mango, jahodu, citrón, lesné plody alebo čučoriedka tu v kopčeku zmrzliny kúpite za 1,20 eura. 

V Jarovciach je malá zmrzlináreň, ale za to chutná. Foto: Miroslava Pavlíková
V Jarovciach je malá zmrzlináreň, ale zato chutná. Foto: Miroslava Pavlíková