Žilinčanov čaká v trenčianskom azyle kľúčový zápas sezóny o európsku miestenku 

ŽILINA – V záverečnom 10. kole nadstavby o titul najvyššej futbalovej súťaže Niké liga sa rozhodne o dvoch miestenkách do druhého predkola Konferenčnej ligy UEFA, o čo zabojujú aj žilinskí futbalisti. Pre rekonštrukčné práce na štadióne pod Dubňom sa zápas medzi MŠK a DAC Dunajská Streda odohrá v sobotu 18. mája v Trenčíne.

mšk žilina Raduje sa záložník MŠK Mário Sauer. Foto: Daniel Stehlík/MŠK Žilina

Šošoni si mohli účasť v predkole EL zabezpečiť už víťazstvom v Ružomberku (11. mája), ale pod Čebraťom len remizovali 1:1, pričom bod zachraňovali v oslabení v samom závere stretnutia vďaka presnému zásahu Jambora.

„Boli sme sklamaní, chceli sme vyhrať, ale tento duel ukázal vôľu a psychickú odolnosť mužstva. Po červenej karte pre nášho hráča (Stojčevski) sme zhruba hodinu mali na ihrisku o jedného futbalistu menej, ale napriek tomu to nebolo vidieť. Chalani sa snažili vývoj duelu zvrátiť, podarilo sa nám vyrovnať a tento bod môže byť vo finále rozhodujúci,“ povedal pre Žilinský Štandard tréner MŠK Žilina Michal Ščasný, ktorý na lavičku Šošonov zasadol šesť kôl pred koncom súťaže.

V doterajších piatich súbojoch so svojimi zverencami ani raz neprehral. Žltozelení pod jeho vedením doma remizovali s Ružomberkom 0:0, vyhrali v Podbrezovej 2:1, zdolali na svojom štadióne Trnavu 2:0, zvíťazili v Bratislave nad Slovanom 3:2 a naposledy dosiahli v Ružomberku remízu 1:1.

Finále celej sezóny sa pre Šošonov uskutoční v sobotu 18. mája, keď v záverečnom desiatom kole nadstavby budú na štadióne Sihoť pod hradom Matúša Čáka hostiť rivala v boji o postupovú Európu DAC Dunajská Streda. Výkop je o 17:00.

Oba tímy majú po 31 zápasoch rovnaký počet bodov, 55, a patrí im druhá, respektíve tretia priečka tabuľky za vedúcim už majstrovským Slovanom, ktorý nazbieral 70 bodov. Na štvrtom mieste je Trnava so ziskom 54 bodov, ktorá má takisto šancu prebojovať sa do predkola EL.

„Budeme hrať na umelom trávniku, na čo sú chalani zvyknutí z domáceho prostredia, aj keď ten trenčiansky je trochu iný ako náš. Samozrejme, neznamená to, že by hráči Dunajskej Stredy nevedeli hrať na tomto povrchu. Je to otvorené. Rešpektujeme kvalitu súpera, ale my sa budeme snažiť presadiť sa svojou hrou a zvíťaziť. Výhodou je, že to máme vo vlastných rukách. Nemusíme sa pozerať na to, ako dopadnú ostatné zápasy,“ dodal Ščasný, ktorý verí, že bude mať k dispozícii všetkých hráčov, teda aj nedávno zranených Hubočana a Leitnera.

Futbal je hra o detailoch. Zápas môže rozhodnúť hocičo. Jazýčkom na váhach neraz býva mentálna odolnosť, ale aj to, ktorý z tímov si bojovným výkonom a odhodlaním dokáže viac nakloniť priazeň Šťasteny na svoju stranu.

Pomôcť by mohli tiež fanúšikovia, pre ktorých bude na štadióne Sihoť vyhradená východná a južná tribúna. Držitelia permanentiek MŠK majú vstup v cene permanentky, potrebujú však takzvaný nulový lístok (postup je na stránke mskzilina.sk). Ostatné vstupenky sú už v predaji online.

Vstupenky je možné zakúpiť si aj v pokladni MŠK vo štvrtok 16. mája (14:00 – 18:00) a v sobotu 18. mája (9:00 – 12:00), ako aj v pokladni na štadióne v Trenčíne 18. mája (15:30 – 17:45). Klub MŠK organizuje výjazd pre svojich priaznivcov. Ten, kto chce získať bezplatnú vstupenku, mal by absolvovať netradičný výlet vlakom s klubovým maskotom. Odchod zo žilinskej železničnej stanice je o 14:44 a vlak z trenčianskej stanice odchádza po zápase o 19:53.

Tréner MŠK Michal Ščasný. Foto: Daniel Stehlík/MŠK Žilina

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac