S mimovládkami to bude inak. Vypadne označenie o zahraničnej podpore, zmení sa aj kontrola

POSLANCI PREVZDATIE OSVEDČENIE Poslanec Rudolf Huliak. Foto: Profimedia.sk

Vládna koalícia sa v druhom čítaní chystá zmeniť novelu sporného zákona, ktorý predložili štyria poslanci SNS a ktorého cieľom by mala byť väčšia transparentnosť a kontrola mimovládnych organizácii, ktoré sú financované zo zahraničia. Z novely by mala vypadnúť najkontroverznejšia časť, posilniť by sa mal dôraz na finančnú transparentnosť.

Dohoda v koalícii ešte nie je definitívna, ale o niektorých veciach podľa informácii Štandardu už rozhodnuté je. Z novely v druhom čítaní vypadne označenie, že ide o organizáciu so zahraničnou podporou. To sa malo pridať ku každej neziskovej organizácii, ktorá získa viac ako 5-tisíc eur ročne zo zahraničia. Téma vyvolala veľkú kritiku, koalícia ustúpi a označenie bude z návrhu vypustené.

Išlo od predloženia návrhu o najspornejšiu časť zákona, keďže mäkším jazykom kopírovala maďarský vzor, ktorý bol napadnutý Európskym súdnym dvorom. Návrh kritizovali mimovládky, európska komisárka Jourová aj celá opozícia. Napriek tomu, že zákon prešiel do druhého čítania, táto formulácia sa nepozdávala ani časti koalície.

Podľa správ z prostredia vládnej koalície sa už strany dohodli, že toto označenie bude v druhom čítaní zrušené. Parlament by mal o zákone definitívne rozhodnúť na schôdzi, ktorej začiatok je plánovaný na 11. júna, a teda až po voľbách do Európskeho parlamentu.

Napriek tomu, že sa chystajú ústupky, vládni politici sa nechcú vzdať väčšej kontroly a najmä väčšej transparentnosti pri fungovaní a financovaní neziskových organizácií.   

Upraviť sa majú výročné správy a bude povinnosť zverejňovať údaje o darcoch či veriteľoch. Koalícia momentálne diskutuje o tom, ako to spraviť, aby boli najmä politické neziskovky pod väčším verejným tlakom, aby bolo ich finančné pozadie dostatočne transparentné. Na niečo podobné Slovensko vyzýva aj hodnotiaca správa OECD z roku 2022, potrebu priznáva aj časť zástupcov mimovládneho sektora.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami