V parlamente sa začal boj o RTVS. Matovičovci si na znak protestu prelepili ústa

šimkovičová Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

Parlament v stredu na mimoriadnej schôdzi rokuje v prvom čítaní o zmenách v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Nesúhlas s vládnym návrhom vyjadrili poslanci okolo Igora Matoviča hneď na začiatku schôdze.

Poslanci v úvode rokovania odsúhlasili, že diskusia k vládnemu návrhu zákona v prvom čítaní bude trvať 24 hodín a odhlasovali skrátenie diskusie. Čas sa tak prerozdelí medzi jednotlivé poslanecké kluby. Zároveň si zákonodarcovia o hodinu predĺžili rokovací deň, nebudú rokovať do 19.00, ale do 20.00. Skrátili si aj obedovú prestávku.

Hlasovať o návrhu by mali vo štvrtok o 17.00.

Návrh nového zákona o STVR koncom apríla schválila vláda. Formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu.

Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali. Hovoria o účelových zmenách.

„Obeťou poľovačky na generálneho riaditeľa a vedenie RTVS sa stane fungujúca, vo verejnosti dôveryhodná značka,“ podotkol Jozef Hajko z KDH.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami