Ani priznanie AstraZenecy nemusí znamenať odškodné pre poškodených vakcínami

Illustrations in Brazil - 04 Oct 2020 Vakcína firmy AstraZeneca. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa počas pandémie označovali za bezpečné a názory o ich možných škodlivých následkoch sa označovali ako konšpiračné teórie. V súčasnosti sa vďaka súdnym konaniam odkrývajú informácie od samotných výrobcov vakcín, ktorí pripúšťajú ako vedľajšie účinky aj možnosť úmrtia i vážnych zranení či ochorení.

Farmaceutický gigant AstraZeneca v hromadnej žalobe pripustil, že jeho vakcína spôsobila takúto ujmu. Napriek tomuto priznaniu bude problematické na Slovensku zo strany prípadných obetí dosiahnuť odškodné, a to aj pre komplikovanosť celého súdneho procesu.

Ako prvý žaloval výrobcu vakcín AstraZeneca otec dvoch detí Jamie Scott. Mal trvalé poškodenie mozgu spôsobené krvnou zrazeninou a krvácaním do mozgu, ktoré mu bránilo pracovať po tom, čo dostal vakcínu v apríli 2021. Na Britský Najvyšší súd bolo podaných 51 žalôb, v ktorých obete a pozostalí žiadajú dohromady odškodné vo výške 100 miliónov libier.

AstraZeneca ešte v máji 2023 odmietala podozrenia, že ich vakcíny spôsobujú istý typ trombózy, ktorý vytvára v ľudskom organizme krvné zrazeniny a spôsobujú nízky počet krvných doštičiek. Vo februári 2024 už farmafirma priznala, že vakcíny môžu vo veľmi zriedkavých prípadoch spôsobiť trombózu, no nie je známy mechanizmus jej vzniku. Advokáti poškodených v žalobe tvrdia, že vakcíny AstraZeneca sú chybné a že ich účinnosť bola značne nadhodnotená.

V prípade slovenských občanov, ktorí by mohli byť obeťami nežiadúcich účinkov tejto konkrétnej vakcíny, je potrebné zohľadniť extrémne množstvo faktorov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami