Nóri oslavujú 17. mája Deň ústavy. Oblečú sa do krojov a chýbať nebude ani pravý sprievod

Tento piatok je pre Nórov výnimočný, lebo 17. máj je ich najväčším štátnym sviatkom – Dňom ústavy, ktorá bola podpísaná v roku 1814. A tento deň chcú Nóri osláviť a užiť si. Nebudú chýbať sprievody, vlajky, trikolóry, dychovky, vrátane kráľovskej gardy. Koncentrovaná nórska radosť a hrdosť. Navzájom si budú priať: Gratulerer med grunnlovsdagen (Všetko najlepšie k sviatku ústavy). 

Sprievod na 17. mája v centre Osla (Ulica Karl Johans) končí pred kráľovským palácom. Foto. Autor Dagbladet Sprievod na 17. mája v centre Osla (Ulica Karl Johans) končí pred kráľovským palácom. Foto: Autor/Dagbladet

Väčšina dospelých a detí sa oblečie do tradičných krojov, ktoré sú typické pre jednotlivé regióny. Je ich vyše 100 druhov, v rôznych variáciách, farbách. Prvé pochádzajú zo začiatku 19. alebo 20. storočia.

Mužský kroj z kraja Rogaland. Zdroj: Bunadsgleden.no

Kroje sú naozaj pekné, pestré, ušité z kvalitného ľanu, bavlny, saténu. Tomu zodpovedná aj cena, vrátane doplnkov od 2 300 do 4 500 eur, aj viac. Súčasťou kroja sú špeciálne topánky – lakovky so sponou, vyšívané taštičky, klobúky, šatky a strieborné spony, gombíky aj šperky. Preto sa nečudujme, že takmer každý z majiteľov kroja ( je ich podľa údajov z poisťovní okolo 2,5 milióna) má svoj kroj celoročne poistený mesačnou sumou do 10 eur. 

Ženský originálny kroj z kraja Romerike. Zdroj: Bunadsgleden.no

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami