Zánik konzervatívcov v Británii? Toryovci balansujú nad priepasťou

Nočná mora britských konzervatívcov sa volá Kanada 1993. V spomínanom roku ich sesterská strana za Atlantikom, Progresívne konzervatívna strana Kanady, utrpela najhoršiu prehru v dejinách. Z vládnej strany so 156 poslancami sa stala irelevantná partaj s dvoma zástupcami v parlamente. O poslanecký mandát prišla aj premiérka a líderka strany Kim Campbellová.

Sunak tvrdí, že by uprednostnil národnú bezpeènos pred èlenstvom v ED¼P

Britských pravičiarov musí znepokojovať viacero paralel. Kanadskí konzervatívci boli v tom čase pri kormidle už dlho, vládli deväť rokov. To britskí sú pri moci dlhšie: štrnásť rokov. Kanaďania vymenili lídra uprostred volebného obdobia, rovnako ako Briti. A jedným z dôvodov volebnej katastrofy bola relatívne nová pravicová strana Reform, ktorá odlákala voličov konzervatívcov. Aj britskí toryovci čelia novej pravicovej strane, ktorá sa volá… Reform. Šance, že kanadskú paralelu dotiahnu úplne do konca, sa zvýšili práve po nedávno skončených komunálnych voľbách.

V Spojenom kráľovstve sa nevolia všetci lokálni politici v rovnakom čase. Podľa typu mestského zastupiteľstva sa rôzni dĺžka mandátu aj spôsob volieb. Tento rok sa volili lokálni politici tam, kde sa voľby naposledy uskutočnili v roku 2021. Celkovo išlo o 2 600 zastupiteľov na 107 radniciach, 11 priamo volených starostov a 25 členov londýnskeho zastupiteľstva. Vyhrali labouristi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami