Po atentáte na Fica je celá krajina v šoku. Čo premiérovi odkazujú politici z východu?

PREŠOV/KOŠICE - Celým Slovenskom otriasla v stredu (15. mája) hrozná správa o atentáte, ktorý 71-ročný muž spáchal na slovenského premiéra. Robert Fico sa v tom čase nachádzal na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. 

foto-65 Z útoku na premiéra sú zhrození aj politici z Prešovského a Košického kraja. Foto: tasr

Útočník chladnokrvne zaútočil na predsedu vlády strelnou zbraňou, pričom mu spôsobil tri strelné rany v oblasti brucha, ruky a nohy. Zdravotný stav premiéra je vážny, o jeho život momentálne bojujú banskobystrickí lekári. 

K vzniknutej situácii sa po atentáte okamžite začali vyjadrovať aj viacerí východoslovenskí politici naprieč celým spektrom. Medzi prvými vyjadril svoje zdesenie minister investícií a bývalý primátor Košíc Richard Raši, ktorý bol v tom čase tiež na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. 

„To, čo sa stalo, je absolútne neakceptovateľné. Toto nepatrí do žiadnej spoločnosti. Je neprípustné, aby niekto riešil takýmto spôsobom svoje problémy,” zverejnil vo videu na sociálnej sieti Raši a poprial premiérovi skoré uzdravenie so slovami, nech sa z toho čím skôr dostane. 

Tento útok ostro odsúdili aj ústavní činitelia a politici z Košíc a Košického samosprávneho kraja, ktorí sa nad týmto skutkom pohoršujú. 

„Silno odsudzujem útok na premiéra našej krajiny. Je mi ľúto, kam túto spoločnosť dokázala posunúť agresivita a nenávisť. Prosím, zostaňme ľuďmi,” odkázal košický župan Rastislav Trnka. 

„Nikdy v histórii Slovenska sa takýto ohavný čin nestal. Očakávam, že ho odsúdia absolútne všetci. Stojíme pred základnou výzvou, ako upokojiť spoločnosť,“ povedal zasa na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas). 

Spáchaný útok nenechal chladnými ani politických rodákov z Prešovského kraja, ktorí nad skutkom rovnako netajili pohoršenie a premiérovi prejavili empatiu.

„Odsudzujem ohavný útok na premiéra našej krajiny. Je to zvrátený čin, ktorý nemá miesto v našej spoločnosti. V tejto ťažkej chvíli sa musíme ako spoločnosť zomknúť. Nenechajme emócie a napätie prevládnuť, ale zachovajme pokoj a jednotu,” napísal na sociálnej sieti primátor mesta Prešov František Oľha. 

„Som zhrozený z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia,” pridal sa prešovský župan a predseda KDH Milan Majerský, ktorý považuje útok na premiéra za útok na slovenskú štátnosť a suverenitu.

„V tomto momente je nevyhnutné spraviť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili. Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujem. Premiérovi prajem skoré uzdravenie a myslím na neho v modlitbách,” dodáva Majerský a premiérovi praje skoré uzdravenie.

(facebook, kol)