Chirurg: Ficove šance prežiť sú vyššie než 50 percent. Budúci týždeň môžeme byť pokojnejší

442405569_851427670362797_7815570188911041689_n Ilustračný obrázok. Foto: Facebook/FNsP

„Klobúk dolu pred človekom, ktorý má po strelnom poranení tep len 90,“ konštatuje pre Štandard chirurg z Bratislavy na margo predpokladaného zdravotného stavu premiéra. Hodnoty pulzu, tlaku a saturácie krvi z uniknutej lekárskej správy sú podľa neho veľmi priaznivé. „Po desiatich dňoch môžeme byť relatívne pokojnejší, ak nebude mať horúčky ani zvýšené zápalové markery v krvi,“ predpokladá.

Lekár si pre citlivosť prípadu nepraje byť menovaný. Redakcia pozná jeho totožnosť.

Je päťhodinová operácia pri strelnom poranení štandardná?

Pri takomto poranení neexistuje štandardný operačný čas. Brucho je veľmi široký pojem, môže v ňom byť poranené čokoľvek. Je tam mnoho orgánov a situácia môže byť zakaždým diametrálne odlišná. Pri strelnom poranení brucha môže pacient zomrieť v priebehu pár sekúnd, ale môže ísť aj o nezávažné poranenie, ktoré prejde podkožím. Ak je pravdivá lekárska správa, ktorá koluje internetom…

…jej pravdivosť medzičasom potvrdil Robert Kaliňák.

Podľa neskorších informácií premiér nemal zranenú ruku, ale bedro. Správa však vyzerá byť autentická. Pre mňa sú v správe zaujímavé údaje o saturácii, tlaku a pulze. Tieto hodnoty sú veľmi dobré. Pri prevoze bolo vidieť aj kyslíkovú fľašu, z čoho dedukujem, že bol pri vedomí. To by svedčilo, že k poraneniu veľkých ciev nedošlo. Keby došlo k poraneniu veľkých ciev, prevoz do nemocnice by nezvládol. Zomrel by už po naložení do auta, ako vidieť na záberoch.

Čo ešte o jeho zdravotnom stave usudzujete z tých videí, medializovaných informácií a toho, že premiér je pri vedomí?

Keďže premiér po zásahu krčil nohy, naznačuje to zásah brušnej dutiny a zároveň to temer vylučuje poškodenie miechy. Pobrušnica je veľmi citlivá, preto sa od tejto úrovne smerom dovnútra nedá operovať v lokálnej anestéze.

Ak vylúčime poranenie s veľkým krvácaním, záleží premiérov stav aj od druhu projektilu, ráže či vzdialenosti strelca. Môže mať poranenie orgánov ako žalúdok, pečeň či slezina. Pečeň je ťažko ošetriteľná, keďže je veľmi krehkej konzistencie a obsahuje aj väčšie cievy. Sú určité postupy, ale ide o veľmi ťažkú operáciu. Hovorí sa však, že došlo k poraneniu tenkého čreva.

Na základe čoho?

Aj uniknutá lekárska správa popisuje tekutinu v brušnej dutine. Táto tekutina môže byť buď krv, alebo črevný či žalúdočný obsah. Ak došlo k poraneniu iba čreva, ide o „šťastnejšie zranenie“, čo sa týka prognózy, lebo sa dá ošetriť väčšinou celkom dobre, hoci aj tu môžu byť výnimky. Následne je nutné vypláchnuť brušnú dutinu a použiť kombináciu viacerých antibiotík. Prípadne sa zavedú drény, aby sa brucho dalo preplachovať aj pooperačne. Keby mu poranili pečeň, žalúdok, slezinu alebo obličky, je to horšie.

Avšak obsah čriev či žalúdka nie je sterilný a tým sa dostávame k problému číslo dva. Poranenie síce bezprostredne pacienta neohrozí na živote, ale v budúcnosti môže vzniknúť infekcia z prieniku obsahu tráviaceho traktu do dutiny brušnej, ktorá môže rovnako skončiť fatálne. Nejde však o taký rýchly vývoj ako bezprostredne po strelnom poranení.

To bez obálky povedané znamená, že daný človek bude viac trpieť, ale beztak zomrie? 

Prakticky áno. Nejde o úmrtie na bezprostredné následky strelného poranenia, ale na komplikácie. Preto sa robí všetko na potlačenie množenia baktérií a vzniku infekcie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami