Nehanebnosť „pravých demokratov“

Wahlplakat der AfD Wahlplakat der AfD, 14.05.2024, Lehnin, Brandenburg, Für eine Wahl wurde ein Wahlkplakat der AfD aufg Predvolebný plagát AfD. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Nemecký stranícky establišment sa rád prezentuje ako strážca jedinej skutočnej demokracie. V skutočnosti tí, ktorí sa najhlasnejšie sťažujú na nárast „nenávisti a nenávistných prejavov“, sami otvorene marginalizujú svojich politických oponentov ako nedemokratov. Najobľúbenejšou obeťou v tejto hre je AfD.

Nemeckí politici majú radi pocit, že sú skutoční demokrati a pozorne sledujú ostatných. Kritizujú Poliakov alebo Maďarov, ktorým údajne chýba demokracia. Ale krajina, v ktorej je druhá najsilnejšia opozičná strana v parlamente neustále označovaná za „nedemokratickú“ a špehovaná Úradom na ochranu ústavy, by si kritiku zaslúžila o to viac.

Krajina, v ktorej sa tejto strane napriek zákonnému nároku už roky upiera všetko, čo náleží ostatným stranám: od postu podpredsedu Bundestagu až po peniaze pre vlastnú nadáciu spojenú so stranou, ako je Nadácia Konrada Adenauera CDU alebo Nadácia Heinricha Bölla Zelených. Pretože údajne len vo všetkých ostatných stranách sú skutoční a praví demokrati, ktorí si preto myslia, že si môžu dovoliť eliminovať politickú konkurenciu.

AfD založili bývalí členovia CDU nespokojní s Merkelovou

Uhádli ste, o ktorú krajinu ide? No. To je podstata veci. Krajina sa volá Spolková republika Nemecko. A strana, ktorú by ľudia v politicko-mediálnej bubline najradšej zakázali, sa volá Alternatíva pre Nemecko. AfD založili začiatkom februára 2013 bezúhonní profesori a bývalí členovia CDU, ktorí neboli spokojní s CDU Angely Merkelovej a presadzovali euroskeptický a liberálny kurz.

AfD stále považuje rodinu a manželstvo medzi mužom a ženou za základ spoločnosti, domnieva sa, že nemecký odchod z jadrovej energetiky bol veľkou chybou, a neverí, že klímu možno „zachrániť“, napríklad znížením emisií CO2. Odmieta ďalšie nekontrolované prisťahovalectvo, najmä do nemeckého sociálneho systému.

Táto strana, ktorá patrí k pravicovému politickému spektru, je v súčasnosti zastúpená v Spolkovom sneme a vo všetkých 16 krajinských parlamentoch a získava podporu všetkých vrátane mladších voličov, ktorí považujú súčasný kurz spolkovej vlády zloženej z SPD, Zelených a liberálov za sebazničujúci.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami