Pripravte si eurá. Za uhlík budeme platiť všetci už čoskoro

"NRW Day" of the Junge Union of North Rhine-Westphalia Ursula von der Leyenová. Foto: ČTK / DPA / Henning Kaiser, Profimedia

Od roku 2027 čakajú všetkých Európanov nové poplatky za emisie. Tie sa priamo premietnu do cien produktov, ktoré odoberá takmer každý. Tankovanie na čerpacích staniciach či vykurovanie domu plynom vytiahnu z peňaženiek európskych spotrebiteľov značnú sumu navyše. Členské štáty EÚ vrátane Slovenska majú zaviesť nový systém povoleniek na emisie CO2 s označením ETS2.

Mechanizmus prakticky spoplatní emisie uhlíka pre obyvateľov, ktorí užívajú auto so spaľovacím motorom alebo svoju domácnosť vykurujú plynom či uhlím.

Ide o obdobu systému ETS, ktorý je už zabehnutý a nariaďuje priemyselným a energetickým podnikom nakupovať emisné povolenky v závislosti od toho, koľko ton CO2 vyprodukovali. Firmy to má motivovať k tomu, aby zredukovali znečisťovanie ovzdušia oxidom uhličitým na minimum.

ETS2 funguje na podobnom princípe, no cieli na vykurovanie budov a spaľovanie fosílnych palív v doprave. Ide o sektory, ktoré sú zodpovedné za približne 30 percent celkových emisií, ktoré sa na Slovensku vyprodukujú.

Na porovnanie, systém ETS sa vzťahuje na subjekty, ktoré boli na Slovensku v roku 2023 zodpovedné za emisiu približne 17 miliónov ton CO2, teda asi polovicu.

Spustenie nového mechanizmu prakticky znamená, že po roku 2027 bude musieť za 80 percent emisií uhlíka niekto zaplatiť. A ten niekto bude v konečnom dôsledku spotrebiteľ.

Už teraz zaostávame za stanoveným cieľom

Európska únia očakáva, že ETS2 zabezpečí do roku 2030 zníženie emisií uhlíka o 42 percent oproti ich úrovni z roku 2005.

V prípade Slovenska to znamená ušetriť ďalších osem miliónov ton, respektíve približne pätinu emisií z roku 2022.

Už teraz má pritom Slovensko výrazne nepostačujúci dekarbonizačný plán. Ten navyše zaťažil fakt, že ušetrenie šiestich miliónov ton CO2 naším najväčším znečisťovateľom U. S. Steel Košice zrejme padá. Oceliareň práve takýto objem plánovala redukovať nákupom nových elektrických pecí. No dlhý proces zmeny majiteľa, ktorý komplikuje najmä americký predvolebný boj, jej pôvodné plány zhatil. A pripravil ju aj o štedré dekarbonizačné dotácie z európskych zdrojov.

Spotrebiteľ ani nemusí vedieť, za čo platí


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami