Zostreľovanie ruských rakiet z územia Slovenska: Kľúčový návrh podpísal aj Dzurinda

Mikuláš Dzurinda, politik Mikuláš Dzurinda vo volebnom štáte Ivana Korčoka v rámci druhého kola prezidentských volieb 6. apríla 2024. Foto: Profimedia.sk

Viacerí významní európski expolitici a iní prestížni západní funkcionári navrhujú, aby štáty susediace s Ukrajinou poskytli svoje územie pre umiestnenie obranných systémov likvidujúcich ruské drony alebo rakety nad územím vojnou zmietaného štátu. Svieti medzi nimi aj meno slovenského expremiéra Mikuláša Dzurindu. Hovorí sa najmä o Poľsku, Slovensku a Maďarsku.

Štandard v sobotu informoval o tom, že v Nemecku sa objavil nápad zostreľovať ruské vzdušné útočné prostriedky nad západným územím Ukrajiny pomocou systémov protivzdušnej obrany (PVO) umiestnených v jej susedných štátoch. Konkrétne v členských krajinách NATO – v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku.

Pointou tohto návrhu je, že systémy, ktorými disponuje Ukrajina, by sa následne mohli presunúť na východ krajiny a chrániť nebo na území bližšie k frontu, napríklad oblasť pri Charkove, Odese alebo Kyjeve.

V chránenej zóne na západe štátu by vraj Ukrajinci následne mohli rozvíjať svoj obranný priemysel, cvičiť vojakov alebo budovať základne pre očakávané západné stíhačky F-16 bez toho, aby tieto operácie ohrozovalo Rusko.

Vraj by to bolo zodpovedné

„V súčasnej vojenskej situácii považujem za potrebné a zodpovedné rozmiestniť nemecké protilietadlové raketové jednotky na území NATO na hranici s Ukrajinou s cieľom chrániť vzdušný priestor nad západom Ukrajiny – napríklad systémami Patriot,“ povedal nemecký poslanec za stranu SPD kancelára Olafa Scholza Joe Weingarten.

Politik, ktorý je členom parlamentného obranného výboru a zároveň obranným expertom samotnej SPD, povedal, že rozhodujúca je ochota západných susedov Ukrajiny spolupracovať. „Takúto podporu a participáciu musíme presadzovať u bezprostredných susedov Ukrajiny, najmä v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku,“ povedal.

Joe Weingarten reční v nemeckom Bundestagu 19. januára 2024. Foto: Profimedia.sk

Rozsah politickej podpory je nejasný

V súčasnosti nie je zrejmé, akú veľkú podporu táto myšlienka v nemeckej politike má. Tamojší magazín Spiegel v sobotnom texte uviedol, že „poslanci dvoch ostatných koaličných strán, Zelených a FDP, už skôr vyjadrili sympatie k návrhu brániť západné regióny Ukrajiny z územia NATO“.

Televízna stanica ZDF zas v rovnaký deň napísala, že k „výzvam CDU/CSU, FDP a Zelených na ochranu vzdušného priestoru Ukrajiny z územia NATO“ sa pripojili „viacerí členovia Spolkového snemu za SPD“.

Nielen tieto, ale aj ďalšie médiá nekonkretizujú počet, funkcie a mená nemeckých poslancov, ktorí de facto navrhujú spraviť zo Slovenska odpalisko systémov PVO a podľa niektorých kritikov aj stranu účastnú na konflikte.

Rusko by vraj vojnu s NATO nezačalo


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami