Neboli mu vlastné veľké gestá. Ladislav Chudík ich nepotreboval

Pred sto rokmi (27. mája) sa narodil muž, ktorý pre mnohých z nás zosobňoval nemenné kvality – charakter, skromnosť a vernosť vlastnému presvedčeniu. Mal výnimočný herecký talent a stvárnil zásadné úlohy v slovenskom divadle a filme.

Divadelná hra Po páde (1964). Ladislav Chudík ako Quentin so Zdenou Grúberovou ako Maggie. Foto: Jozef Vavro Divadelná hra Po páde (1964). Ladislav Chudík ako Quentin so Zdenou Grúberovou ako Maggie. Foto: Jozef Vavro

V čom je ukrytá mužská sila? V jasnej krivke lícnej kosti, v odhodlaní znášať ťažkosti? A v čom sa skrýva jeho zraniteľnosť? V letmom pohľade očí, keď odvracia hlavu?

Tančiareň (2001), Ladislav Chudík, Ondrej Kovaľ. Foto: Jana Nemčoková

Osud Ladislava Chudíka nebol jednoduchý. Hĺbka jeho herectva bola tvrdo zaplatená. Bol synom otca, ktorý sa vrátil z bojiska prvej svetovej vojny poznačený. Svoju frustráciu prejavoval krutosťou k vlastnej rodine. Svojho chorľavého syna bil. Ten bojoval väčšinu života s nízkym sebavedomím.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.