Deň v skratke: Chybný krok Smeru, kto bude predsedom Hlasu a uznanie Palestíny tromi európskymi štátmi

Èaputová a Pellegrini sa stretli v Prezidentskom paláci so zástupcami cirkví Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) a zvolený prezident Peter Pellegrini (vľavo) počas tlačovej konferencie po stretnutí so zástupcami cirkví a náboženských spoločenstiev, druhý vľavo v pozadí rímskokatolícky arcibiskup metropolita Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský a v pozadí vpravo gréckokatolícky biskup, prvý bratislavský eparcha Peter Rusnák, v Prezidentskom paláci v stredu 22. mája 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

Štartujeme novú rubriku, v ktorej budeme prinášať zhrnutie najdôležitejších udalostí dňa s ich výkladom. Autorom rubriky je Ľuboš Kubín.

Dnes je to presne sedem dní, čo sa atentátnik pokúsil zastreliť Roberta Fica. Za tých sedem dní vieme dve veci. Robert Fico unikol smrti, je silný a postupne sa bude zotavovať. Zvyšok politickej elity sa trápi s tým, ako sa k sebe správať.

Po tom, ako sa nepodarilo zorganizovať stretnutie predstaviteľov politických strán v Grasalkovičovom paláci, sa politickému tandemu končiacej prezidentky a nastupujúcemu prezidentovi podarilo spolu so zástupcami cirkví a náboženských spoločností vyslať do verejnosti veľmi potrebné upokojujúce signály. 

Upokojujúce tóny z Prezidentského paláca

Aj keď po stretnutí nezaznelo nejaké spoločné vyhlásenie, zarezonovali na ňom apely na zmierňovanie napätia v spoločnosti. Takéto signály by sa za „bežnej“ situácie mohli považovať v niečom za banálne alebo by mohla zaznieť oprávnená námietka, že na prekonanie súčasnej krízy nestačia len morálne apely. V tejto chvíli je ale dôležité niekde začať a Prezidentský palác aj dnešná zostava boli dobrým začiatkom.

Končiaca prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila „túžbu ľudí po pokoji a bezpečí a jediné miesto, kde sa pokoj a bezpečie začínajú, je naša myseľ a naše miesta“.  Novozvolený prezident Peter Pellegrini považuje za dôležité teraz to, aby sa slovenská spoločnosť upokojila. „Tieto dni by nás mali opäť trochu zobudiť a povzbudiť k tomu, aby sme sa vrátili naspäť k našim hodnotám a pravidlám nejakého fungovania a správania.“

Arcibiskup Stanislav Zvolenský povedal, že predstavitelia cirkví vyjadrili na stretnutí zhrozenie nad minulotýždňovým atentátom na premiéra, ale zároveň aj nádej, že chcú byť nositeľmi pokoja, porozumenia a vzájomnej úcty v spoločnosti.  Židovská náboženská obec vníma podobné incidenty, aký sa stal minulý týždeň predsedovi vlády SR, veľmi citlivo, uviedol Martin Kornfelda. „Hľadajme to, čo máme spoločné, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje“ vyzvala za Evanjelickú cirkev augsburského vyznania na Slovensku Renáta Vinczeová.

Po včerajšom prijatí uznesenia Národnou radou odsudzujúceho útok na predsedu vlády, ktoré podporilo 130 poslancov, ide o ďalší signál v snahe o upokojenie nálad v spoločnosti.

Chybný dvojkrok Smeru


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami