Monštrum Ameriky. Ako USA podporovali únosy, mučenie a vraždy v Afganistane

Amerika odôvodňovala vojnu v Afganistane okrem iného aj snahou o nastolenie demokracie a podporou ľudských práv. Mnohí miestni ľudia však zažívali kultúru bezprávia a beztrestnosti chránencov USA. Desivá reportáž denníka New York Times, ktorý identifikoval stovky civilistov unesených v rámci najväčšej kampane nútených zmiznutí počas vojny.

Some of the more than 300 Afghans whose disappearances during the reign of an American-backed general were documented by The New York Times. The actual toll is likely far higher. (via The New York Times) Denník New York Times zdokumentoval zmiznutie viac ako 300 Afgancov počas vlády Američanmi podporovaného generála vo vojne. Skutočný počet je pravdepodobne oveľa vyšší. Foto: Bryan Denton/New York Times

Konvoj vchádzal do srdca Talibanu, bielej púšte posiatej kameňmi. Z reproduktorov miestnej mešity afganskí policajti prikázali, aby sa všetci zhromaždili: Veliteľ je tu.

Na blatistom námestí sa zhromaždili desiatky ľudí, ktorí počúvali Abdula Raziqa, jedného z najdôležitejších amerických partnerov vo vojne proti Talibanu. Ten stál pred davom a ukázal na dvoch väzňov, ktorých priviedol so sebou, aby vyjadril svoje stanovisko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami