Históriu hradu a obce Muráň predstavujú nové interaktívne videá v múzeu

MURÁŇ – Obecné múzeum v Muráni vytvorilo tri interaktívne videá s cieľom priblížiť návštevníkom históriu tejto obce i neďalekého hradu. Návštevníci si ich môžu pozrieť od mája tohto roka.

Obrazovka s interaktívnymi videami, ktorú predstavili herci znázorňujúci F. Wesselényiho a E. Széchyovú Obrazovka s interaktívnymi videami, ktorú predstavili herci znázorňujúci F. Wesselényiho a E. Széchyovú. Foto: Branislav Caban

Na ich prehratie slúži interaktívna obrazovka, pričom jej kúpa a vytvorenie videí bolo možné vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) cez členský príspevok v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Gemer vo výške 5-tisíc eur.

Interaktívne videá približujú napríklad známu legendu o tom, ako vznikol názov skalného brala Cigánka, na ktorom hrad stojí. Ďalej je to ľúbostný vzťah uhorského palatína Františka Wesselényiho a Márie Széchyovej, ale aj celé dejiny hradu a jeho obliehania v rôznych obdobiach. Ďalšie dve videá opisujú celkovo dejiny obce od jej vzniku a to, ako sa v Muráni vyrábala chýrna muránska kamenina.

„Podarilo sa pripraviť niečo nové, interaktívne, čo vypovedá o histórii hradu a obce. Myslím si, že Muráň má potenciál stať sa centrom rozvoja cestovného ruchu. Verím, že sa nám v tom bude dariť,“ povedal pri predstavení nového projektu starosta Roman Goldschmidt.

Múzeum v Muráni. Foto: Branislav Caban
Múzeum v Muráni. Foto: Branislav Caban

Podpredseda BBSK Ján Beljak spomenul, že prvý raz prišiel do Muráňa v roku 2013, keď viedol archeologický výskum na Muránskom hrade. „Klobúk dole, čo sa za tú dekádu podarilo pánovi starostovi urobiť, koľko aktivít v obci rozvinul,“ zdôraznil Beljak.

Podľa riaditeľa OOCR Gemer Jaroslava Hrica môžu videá napríklad vyplniť čas návštevníkov počas dní, keď je horšie počasie. „Mnohé veci, ktoré sú v týchto videách, sú digitalizované historické artefakty a to na naozaj vysokej úrovni,“ podčiarkol.

Zároveň avizoval, že jeho organizácia pripravuje na túto letnú sezónu ešte viac nových projektov, ktoré by mali Gemer spraviť pre návštevníkov ešte zaujímavejším.