Antikoncepcia na pultoch v USA, tiché potraty. Čo vypadlo z Hippokratovej prísahy

V máji 1960 bola v USA schválená prvá hormonálna antikoncepčná tabletka, ktorá priniesla do tejto oblasti – ochrany života pred počatím – prevratnú zmenu. Začiatkom tohto roka sa začali antikoncepčné tabletky v celých USA predávať bez predpisu a bez akýchkoľvek obmedzení v bežných supermarketoch. 

Lekár endokrinológ MUDr. Ludvik Tvrdý. Reprofoto:YouTube Lekár endokrinológ MUDr. Ludvik Tvrdý. Reprofoto:YouTube

Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s lekárom Ludvíkom Tvrdým, ktorého vášňou, a príležitosťou žasnúť nad zázrakom stvorenia, bola vždy gynekológia. Keďže však ako kresťan odmietol na atestácii urobiť potrat, prestúpil potom v rámci lekárskej špecializácie na odbor endokrinológie. Tá sa zaoberá hormónmi a ich účinkami v tele, čím je s gynekológiou vo svojej podstate úzko prepojená (hormonálna regulácia menštruačného cyklu, tehotenstvo či liečba neplodnosti).

Čo hovoríte na to, že sa už hormonálna antikoncepcia v Spojených štátoch predáva ako potraviny, netreba lekársky predpis a kúpiť si ju môže bez problémov aj desaťročné dievča?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.