Len aby si nedopadol ako Fico! Keď vydiera Brusel

Európsky tlak má okrem viditeľnej tváre aj tú skrytú. A tú nedávno poodhalil gruzínsky premiér Kobachidze v kontexte bruselského vydierania na upustenie od zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. O mafiánskej zdvorilosti na bruselský spôsob píše profesor Petr Drulák.

Georgian Parliament passes bill on 'transparency of foreign influence' amidst protests in Tbilisi Protestujúci sa snažia prelomiť bezpečnostný perimeter budovy gruzínskeho parlamentu po vyhlásení výsledkov hlasovania o zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu v Tbilisi, Gruzínsko 14. mája 2024. Zdroj: Profimedia

Podobné slová mal minulý týždeň vysloviť európsky komisár Olivér Várhelyi v telefonáte s gruzínskym premiérom Iraklim Kobachidzem. Bruselčan sa snažil Gruzíncov presvedčiť, aby v Tbilisi upustili od zákona, ktorý vyžaduje transparentnosť financovania gruzínskych mimovládok. Ukladá im označenie zahraničných agentov, ak poberajú viac ako pätinu zdrojov zo zahraničia.

Zákon bol napriek protestom mimovládnych organizácií a predstaviteľov EÚ schválený parlamentom. Po tom, ako ho prezidentka, bývalá francúzska diplomatka, vetovala, sa vracia do parlamentu, kde sa o ňom bude hlasovať rovnakou väčšinou ako predtým. Pokiaľ vládna strana neustúpi európskemu tlaku, bude schválený.

Dve tváre európskeho tlaku


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami