Neboli majstrovstvá sveta v hokeji akési nudné? Poviem vám prečo

ALEXANDR OVEČKIN Alexander Ovečkin prechádza popri pohári pre majstra sveta po prehre vo finále s Kanadou v roku 2015 v Prahe. Foto: Profimedia

Česi boli majstri, vo finále aj semifinále ukázali krásnu hru a nasadenie, ale čosi tohtoročným MS v hokeji chýbalo. Povedzme si pár slov o hokeji bez Ruska. Píše Michal Čop.

Nezdalo sa aj vám, že tohtoročné MS v hokeji boli oproti minulosti akési nudnejšie? Tým, samozrejme, nechcem povedať, že išlo o neúspešný šampionát. Veď sa prekonal rekord v počte fanúšikov, ktorí sa zúčastnili na jednom zápase, viaceré zápasy mali svetovú úroveň aj úžasnú kulisu. Ale predsa.

Zdá sa mi, že turnaju tentoraz chýbali veľké hokejové momenty. Niečo, čo si budeme pamätať aj s odstupom rokov. Pravda, s výnimkou Čechov a Pastrňákovho gólu. Tým patrí gratulácia, hrali krásny hokej. Myslím na to ostatné a akosi sa nemôžem ubrániť myšlienke, že koreňom toho je hlavne neúčasť Rusov a možno aj Bielorusov na turnaji.

Dôvod je zrejmý. Hokej je šport, ktorý hrá na najvyššej úrovni len zopár krajín sveta. V zásade ide o šesť štátov: Kanada a USA, Švédi a Fíni, Česi a Rusi. Pričom absolútnou špičkou je dvojica Kanada a Rusko, ktorých účasť v semifinále sa v minulosti predpokladala ešte skôr, ako sa začali skladať súpisky jednotlivých tímov.

Rusko je v hokeji niečo ako Brazília vo futbale. Krajina, pri ktorej sa vždy predpokladá záujem o zisk titulu a ktorej zápasy sľubujú najvyššiu kvalitu. Rovnako ako Brazília je to mužstvo plné superhviezd, na ktoré sa chce pozerať celý svet. Mužstvo, ktoré posúva celý šport vyššie, jeden z dvoch (troch) dôvodov, kvôli ktorému ten šport vlastne máme radi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami