Dopravný znalec k tragickej nehode: Kamión vpálil do hasičov pravdepodobne v plnej rýchlosti

TRENČÍN – Tragická dopravná nehoda, ktorá sa stala na diaľnici D1, si vyžiadala život dvoch zasahujúcich hasičov. Vodič kamiónu z doposiaľ nezistených príčin narazil do auta mýtnej polície a následne aj do hasičského auta.

hasici-titulka Marián (hore druhý zľava) a Lukáš (dole prvý zľava). Zdroj: FB/Obec Bošáca

Polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenie v súbehu s prečinom ublíženie na zdraví. Štyridsaťročného vodiča nákladného motorového vozidla zadržali na mieste a umiestnili v cele policajného zaistenia.

Hrdinami do poslednej chvíle

Dvaja muži vo veku 27 a 43 rokov zahynuli pri tom, čo najviac milovali, pri svojej práci, ktorej boli verní až do poslednej chvíle. Lukáš a Marián boli členmi HaZZ Nové Mesto nad Váhom. Ešte v pondelok (27. 5.) ráno sa zúčastnili preventívneho cvičenia v škole v obci Bošáca.

Foto: KR PZ Trenčín

„Žiaľ, večer sme sa dozvedeli smutnú správu, že dvaja chlapi z radov profesionálov sa už domov nevrátia, zahynuli pri plnení služobných povinností. Hrozná tragédia. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine, kamarátom, známym a hlavne všetkým hasičom. Česť ich pamiatke,“ napísala obec na svojej sociálnej sieti.

„Je mi nesmierne ľúto tragédie, ktorá sa stala na D1. Vyjadrujem svoju sústrasť rodinám, priateľom a kolegom našich statočných hasičov, ktorí zahynuli pri plnení svojho poslania. Vyhasli mladé životy oddaných príslušníkov HaZZ úplne zbytočne,“ napísala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Žiadne stopy po brzdách

Svedkovia nehody pre denník Nový Čas uviedli, že poľský kamión vo vysokej rýchlosti a bez zmeny smeru narazil do odstavenej cisterny. „Kamión bol zapichnutý v hasičskom aute a sčasti zachytil aj policajné auto. Ja som išiel okolo, to bol strašný náraz,“ uviedol svedok nehody.

Trenčianskemu Štandardu sa podarilo osloviť aj znalca odboru cestnej dopravy, ktorý bol po nehode priamo na mieste. „Na začiatku sa vždy môžem vyjadriť len v teoretickej rovine. Pokiaľ to nenasimulujeme, tak konečný verdikt nemôžem povedať,“ uviedol Milan Holéci, podľa ktorého došlo pravdepodobne k prvému nárazu do auta mýtnej polície, kde zachytil kamión pravý roh vozidla.

„Následne čelný náraz do prvého hasičského auta značky Mercedes, ktoré zotrvačnosťou vrazilo do druhého hasičského auta značky Tatra,“ doplnil znalec.  

Hasiči, ktorí nehodu neprežili, sa nachádzali mimo vozidla. Kamión vrazil do prvého auta v plnej rýchlosti a pred nárazom sa nenašli brzdné stopy.

„Väčšinou, keď automobil vrazí v plnej rýchlosti, tak sa muselo niečo stať. Odstavené policajné auto použilo výstražné signály a šofér by to mal zbadať aj periférnym videním. Je teda otázne, čo sa stalo, či sa hral s mobilom, či zaspal, či mu prišlo zle alebo či bol nadrogovaný. To všetko ukáže vyšetrovanie,“ uzavrel Holéci.

Pri nehode utrpeli zranenia aj dvaja príslušníci polície. Jeden je ľahko zranený, druhý bojuje o život. Momentálne je v kritickom stave v umelom spánku na bratislavských Kramároch, kam ho z miesta nehody previezol vrtuľník.

Správu budeme aktualizovať o ďalšie vyjadrenia.

Tragická nehoda uzavrela diaľnicu na niekoľko hodín. Foto: Polícia SR – Trenčiansky kraj
Polícia začala vo veci trestné stíhanie. Foto: Hasičský a záchranný zbor

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac