Medailisti Elena Kaliská a Andreas Žampa spestria Posádkový Deň detí v Prešove autogramiádou

PREŠOV – Posádkový Deň detí v 51. krídle Prešov s bohatým programom otvorí svoje brány v areáli prešovského letiska v piatok 31. mája.

Vrtuľník Mi-17M Vrtuľník Mi-17M. Foto: 51k.mil.sk

Podujatie organizujú Vzdušné sily OS SR / Slovak Air Force a Letecká základňa Prešov – Vrtuľníkové krídlo generálplukovníka Jána Ambruša Letisko Prešov. Deň detí alebo deň otvorených dverí má tradíciu na letisku v Prešove od roku 1994.

„Hlavnou myšlienkou je prezentovať deťom a verejnosti našu prácu, vojenskú leteckú a pozemnú techniku. V začiatkoch sme robili aj vývozné lety nad letiskom na vrtuľníku Mi-17. Postupne sme medzi ukážky začali zapájať inú leteckú techniku, techniku pozemného vojska, hasičov, ženistov, tankistov a vojenských policajtov,“ uviedol pre Prešovský Štandard veliteľ 51. krídla Prešov plukovník Štefan Okoš.

Na Posádkovom Dni detí participujú zložky – 81. krídlo Sliač, 65. prieskumný prápor Prešov, 2. mechanizovaná brigáda Prešov, 14. tankový prápor Trebišov, 5. delostrelecký pluk Rožňava, Vojenská Polícia Prešov, Regrutačné stredisko Prešov, HaZZ Prešov.

Andreas Žampa a Elena Kaliská. Foto: FB andreas.zampa, FB kaliska.elen

Návštevníci sa teda môžu tešiť na autogramiádu dvoch úspešných slovenských športovcov. Vojenské športové centrum Banská Bystrica budú zastupovať Elena Kaliská – vodná slalomárka, držiteľka zlatej medaily z letných olympijských hier 2004 a 2008 a reprezentant v alpskom lyžovaní Andreas Žampa.

„Touto akciou chceme deti potešiť a urobiť im radosť. Chodia k nám z celého východného Slovenska od materských škôl po stredné školy. Každý jeden ich úsmev je pre nás motiváciou v ťažkých časoch,“ dodal Okoš.

Vrtuľník UH-60M. Foto: 51k.mil.sk 

K preprave do areálu poslúži MHD linka č. 1 alebo parkovacie odstavné plochy (kapacita 50 autobusov, 250 osobných motorových vozidiel), na ktoré budete nasmerovaní pri príchode. Organizátori tiež mimoriadne posilnili dopravu k letisku v smere Prešov – Nižná Šebastová. Na vstup do areálu je možné využiť, okrem hlavnej brány, aj vchod z hlavnej cesty smerom na Kapušany.

Brány 51. krídla Prešov (Vranovská 68) budú pre návštevníkov otvorené 31. mája od 8.00 hod.

Podrobný program Posádkového Dňa detí v 51. krídle Prešov. Foto: 51k.mil.sk